Državljani Kosova tudi po odpravi vizumov ne bodo mogli potovati v Španijo

Svet 21. Apr 202318:24 2 komentarja
Priština, Kosovo
PROFIMEDIA

Kosovarji bodo lahko po odpravi vizumov za EU potovali v vse države schengena z izjemo Španije, ki še naprej ne priznava Kosova in kosovskih potnih listov.

Španija, ki ne priznava Kosova, ne priznava niti kosovskih potnih listov, zato njihovi imetniki v Španijo ne bodo mogli potovati niti po odpravi vizumov za EU, je danes v Bruslju povedal tiskovni predstavnik Evropske komisije Christian Wigand. Države so namreč pristojne za priznavanje potovalnih dokumentov, je pojasnil na novinarski konferenci.

V odgovoru na novinarsko vprašanje je še dodal, da je Španija edina članica schengenskega območja, ki ne priznava kosovskega potnega lista. Potrdil pa je, da je Madrid ta teden potrjeno vizumsko liberalizacijo za Kosovo podprl.

Ob Španiji med članicami Evropske unije Kosova ne priznavajo še Slovaška, Romunija, Ciper in Grčija. Kot navaja hrvaška tiskovna agencija Hina, pa te države priznavajo kosovske dokumente, tako da bo za kosovske državljane po uvedbi brezvizumskega režima nova ureditev veljala tudi v teh štirih državah.

Evropski poslanci so ta teden podprli dogovor s Svetom EU o odpravi vizumov za Kosovo. V skladu z njim bodo državljani Kosova lahko potovali v države Evropske unije brez vizuma za obdobja do 90 dni v kateremkoli 180-dnevnem obdobju. Nova pravila naj bi začela veljati najkasneje do 1. januarja 2024.

Kosovo je sicer zadnja država Zahodnega Balkana, za katero še ne velja brezvizumski režim za EU.

Za Srbe s Kosova, ki jim je dokumente izdala Srbija, pa brezvizumski režim ne bo veljal. Priština jih je zato pozvala, naj v osmih mesecih te dokumente zamenjajo s kosovskimi.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje