Dve minuti za resničnost: novo družbeno omrežje brez filtrov in všečkov

Svet 23. Apr. 202214:53 > 14:581 komentar
Delite:
družbeno omrežje, BeReal
Foto: bere.al

Med mladimi na priljubljenosti pridobiva novo družbeno omrežje BeReal, ki se promovira kot drugačno od obstoječih. Na njem lahko uporabniki objavljajo fotografije, a ne morejo izbirati, kje in kdaj bodo fotografijo posneli. Aplikacija namreč omogoča fotografiranje in objavo le v naključnih dveh minutah dneva. Uporabniki zato nimajo druge možnosti, kot da objavijo fotografijo tega, kar počnejo v danem trenutku – brez olepševanja, poziranja ali filtrov.

BeReal je na svoji spletni strani zapisal, da gre za “nov in unikaten način odkrivanja, kakšni so tvoji prijatelji v resničnem življenju”. Za razliko ob preostalih družbenih omrežij na platformi BeReal ni mogoče objaviti vnaprej posnetih fotografij, temveč le spontane fotografije, posnete v trenutku. Kako deluje?

Cilj je pristnost, ne popolnost

Aplikacija vsem uporabnikom hkrati vsak dan ob naključni uri pošlje obvestilo. Od prejema obvestila imajo uporabniki dve minuti časa, da posnamejo in objavijo dve fotografiji: z zadnjo kamero fotografirajo to, kar počnejo v tistem trenutku, s sprednjo kamero pa tudi sebe. Zaradi tako kratkega časovnega okvira so uporabniki prisiljeni fotografirati in objaviti svojo neposredno in resnično okolico.

Ker obvestilo, da sta začeli teči dve minuti, ne pride vsak dan ob istem času, uporabniki objave fotografij ne morejo vnaprej načrtovati, niti objaviti več kot dveh fotografij na dan. Aplikacija prav tako ne omogoča obdelave fotografij ali uporabe filtrov. Po mnenju mnogih uporabnikov, ki so svojo izkušnjo z omrežjem opisali na spletu, na BeReal zato niso podvrženi pritiskom, da bi bili na družbenih omrežjih videti popolno. Na fotografijah so lahko takšni, kot so v resničnem življenju.

družbeno omrežje, bereal
Foto : N1

“Anti-Instagram”

Prav tako uporabniki BeReal ne morejo videti fotografij svojih prijateljev, ne da bi objavili svoje. To je po pisanju spletnega portala Lifehacker tudi največja razlika med BeReal in denimo Instagramom, kjer mnogo sledilcev aktivno spremlja druge ljudi, svojih fotografij pa ne objavljajo. BeReal tega ne dovoljuje; fotografije drugih se uporabniku prikažejo šele, ko objavi svoje.

Na družbenem omrežju BeReal je nemogoče preživeti ure in ure. Uporabnik na družbenem omrežju preživi najprej dve minuti, da posname in objavi svojo fotografijo, in še dodatnih nekaj minut, da pregleda fotografije svojih prijateljev. Za razliko od drugih družbenih omrežij na BeReal ni časovnice, na katero bi nenehno prihajale nove vsebine, kot je to značilno za denimo Instagram ali TikTok. Večurno brskanje v poplavi vsebin pri BeReal tako ni mogoče.

Priljubljeno predvsem med mladimi

Aplikacija, izvorno iz Francije, je uradno izšla decembra 2019, a zares prepoznavna postaja šele sedaj. Po navedbah spletnega portala Axios je družbeno omrežje najbolj priljubljeno med pripadniki generacije Z. V Združenih državah Amerike, Združenem kraljestvu in Franciji je bilo v prvih treh mesecih leta 2022 po številu prenosov četrto najbolj priljubljeno družbeno omrežje, takoj za Instagramom, Snapchatom in Pinterestom, rast uporabnikov je bila letos 315-odstotna. Po poročanju The Wall Street Journal aplikacijo do sedaj uporablja že približno 6,8 milijonov uporabnikov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar