EK pričakuje predloge članic glede sprejema beguncev

Svet 29. Avg 202113:25 > 13:31 0 komentarjev
Begunci iz Afganistana
Stringer/REUTERS

Evropska komisija od držav članic EU do sredine septembra pričakuje konkretne predloge glede sprejema beguncev, tudi iz Afganistana. O razmerah v Afganistanu, tudi z vidika migracij, bodo sicer v torek razpravljali notranji ministri EU.

Evropska komisija je članice pozvala, naj v prihodnjih tednih podajo konkretne predloge za sprejem beguncev za prihodnje leto. “EU plača državam članicam 10.000 evrov na osebo v okviru programa preselitev,” je za časnik Die Welt dejal govorec komisije Christian Wigand.

Gre za ljudi z različnih območij, seveda pa bo še posebej v ospredju sedaj tudi Afganistan, je dodal.

EU dela sedaj s polno paro “na obseženem pristopu glede krize v Afganistanu”. K temu med drugim sodi pomoč ljudem v regiji, boj proti tihotapljenju ljudi, upravljanje meja ter zagotovitev varnih in zakonitih poti za posebej ogrožene ljudi, da dobijo zaščito v Evropi.

Gre za “jasno opredeljene skupine ljudi, ki so posebej ogroženi, denimo novinarji ali zagovorniki človekovih pravic, še zlasti ženske in deklice. To poteka v tesnem sodelovanju z (Visokim komisariatom ZN za begunce) UNHCR”, je še dejal Wigand.

Vzdušje med članicami “napeto”

V okviru humanitarnega programa sprejema beguncev UNHCR, torej preselitev, so članice EU od leta 2015 s kriznih območij sprejele več kot 80.000 ljudi, poroča Die Welt.

Bruselj ima glede preselitev jasne predstave, toda vzdušje med članicami je napeto, še navaja časnik. Vse članice nad načrti komisije namreč niso navdušene. Več držav, med njimi Avstrija in Grčija, načelno zavračajo sprejem dodatnih beguncev iz Afganistana.

Spomnimo, da je slovenski predsednik vlade Janez Janša minuli teden na Twitterju zapisal, da Evropska unija ne bo odpirala nobenih evropskih “humanitarnih” oziroma migracijskih koridorjev za Afganistan. “Pomagali bomo zgolj posameznikom, ki so pomagali nam med operacijo NATO. In članicam EU, ki varujejo našo zunanjo mejo,” je zapisal.

O razmerah v Afganistanu bodo v torek na izrednem zasedanju razpravljali notranji ministri EU. Srečanje, ki ga je sklicalo slovensko predsedstvo Svetu EU, bo namenjeno aktualni situaciji v tej državi, zlasti njenem vplivu na morebitne migracijske in varnostne razmere v EU.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!