Ekipa N1 na poti do epicentra potresa v Turčiji: “Tukaj je armagedon”

Svet 10. Feb 202313:31 > 17:06

"To je mesto, ki ga ni več. Če ste se spraševali, kako je videti konec sveta, bi lahko izgledal tako." S temi besedami je novinarka N1 Iva Puljić Šego opisovala popolnoma porušeno mesto v provinci Hatay, enem najbolj prizadetih območij Turčije. Med njenim poročanjem v ozadju neprestano brnijo gradbeni stroji, ki prelagajo kupe ruševin, pa helikopterji in sirene reševalnih vozil. Ekipa N1 iz Turčije poroča tudi o slabih razmerah, o družini, ki z otroki že več dni živi v parku in nevzdržnem mrazu ponoči.

Ekipa N1 se je danes v Turčiji prebila do province Hatay, ki je eno od najbolj prizadetih območij potresov. Ti že od ponedeljka tresejo tla na območju Turčije in Sirije. Od Adane od Hataya sta novinarka in snemalec potovala več kot šest ur, veliko časa sta preživela v prometni gneči, saj se kolone reševalnih vozil in tovornjakov, ki prevažajo humanitarno pomoč, šotore in bivalne kontejnerje, prebijajo v glavno mesto province Hatay. Pot od Adane do Hataya sicer traja dve uri. “To je zares strašljivo,” je povedala novinarka na začetku prvega javljanja iz porušenega mesta. V enem od javljanj za televizije N1 je povedala “tukaj je armagedon.”

Medtem ko je v ozadju slišati sirene reševalnih vozil, brnenje strojev in helikopterje, zagrebška novinarka Iva Puljić Šego med ruševinami mesta, kjer je živelo več kot milijon šeststo  prebivalcev, poroča o izrednih razmerah, ki tam vladajo. “To je strašljivo. Če ste se res spraševali, kako je videti konec sveta, bi lahko bil videti tako. To so popolnoma porušene četrti. Celo mesto je pravzaprav izginilo,” je povedala. Reševalci delajo noč in dan, ko se ena izmena konča, se začne druga. Podobne prizore je opazila že dan prej v Adani, ki pa ni bila tako uničena kot Hatay. “To je zelo mukotrpno delo, ki izčrpava ljudi. Počasi dvigujejo betonske bloke, režejo železne armature, a kljub temu je težko priti do trupel, ki so pod tonami betona. Resnično zastrašujoče podobe in razmere ter velika tragedija, ki je prizadela to mesto in jug Turčije.” Reševalce je prosila tudi za izjavo, a so jo zavrnili: “Rekli so, da imajo veliko dela. Prioriteta je, seveda, reševati življenja. Če je to sploh še mogoče pet dni pozneje.” Njene vtise med ogledom porušenega mesta poglejte v zgornjem in spodnjem videu.

Preberite še: N1 v Turčiji: Svojci na ulicah čakajo novice o pogrešanih in upajo na čudež

Tla se v Turčiji še vedno tresejo – danes zjutraj je Turčijo stresel še en potres z magnitudo pet – celotno število žrtev je medtem narastlo na več kot 21.000. Reševalci iz skupno 65 držav so na poti na prizadeta območja ali pa so že tam in se poskušajo prebiti do preživelih, ki so še vedno ujeti pod ruševinami.

Že tako težke razmere v Turčiji, pa tudi reševanje, močno poslabšujejo nizke temperature, saj so noči zelo hladne. Poročali smo, da nekateri, ki so ostali ujeti pod ruševinami, med čakanjem na pomoč niso preživeli prav zaradi podhladitve. Da so temperaturne razlike med dnevom in nočjo res velike, potrjuje tudi ekipa N1. Novinarka je med oglašanjem v živo poudarila, da se temperature čez dan povzdignejo do okoli 15 stopinj ali več, nato pa ponoči padejo tudi do pet ali še več stopinj pod letiščem.

Šestčlanska družina živi v parku

Puljić Šego ob kupih porušenih stavb poudarja, da so v mestu Hatay (danes se mu formalno reče Antakya) izginile celotne četrti. Na območju, kjer se je najprej ustavila, ni bilo niti ene nepoškodovane stavbe. Tudi tiste stavbe in stanovanjski bloki, ki se niso popolnoma porušili, so poškodovani in evakuirani. Poročala je, da je po mestu opazila šotore, kamor se lahko zatečejo vsi, ki so ostali brez strehe nad glavo, a jih ni dovolj za vse.”Danes sem opazila, da tovornjaki vozijo mobilne hiše, ampak potrebujejo ure, da pridejo do mesta, saj so prometne gneče tako velike.” Puljić Šego je že včeraj poročala, da ljudje v Turčiji potrebujejo predvsem oblačila, odeje in šotore za namestitev, ki jih je premalo.

Novinarka je v porušenem mestu srečala tudi družino, ki s štirimi otroki že pet dni živi v parku, pod milim nebom. Njihova hiša je uničena. “Noči so tukaj izjemno hladne, zato zmrzujejo.” Na poti od Adane, kjer je ekipa bila včeraj, sta s snemalcem ob cestah videla šotore in improvizirane stojnice za razdeljevanje vode in oblačil.

N1

Po poročanju novinarke bodo verjetno minili dnevi in meseci, preden se reševalci prebijejo do morebitnih preživelih in preden počistijo vse ruševine, med katerimi je pokazala tudi osebne predmete tistih, ki so tam živeli in do ponedeljkovega jutra imeli še popolnoma normalna življenja. Ob tem se je vprašala, ali je sploh mogoče obnoviti to mesto, potem ko je bilo izgubljenih toliko življenj, pretežni del mesta pa je uničen. “V tem mestu nič več ni normalno. Nimam vtisa, da ga je sploh mogoče obnoviti,” je še povedala.

Preberite še: Satelitski posnetki ujeli spremembe: tla so se premaknila tudi za 10 metrov

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.