Satelitski posnetki ujeli spremembe: tla so se premaknila tudi za 10 metrov

Svet 10. Feb 202309:22 2 komentarja
Potres, črta preloma
Maxar Technologies/REUTERS

Ponedeljkov silovit potres je z magnitudo več kot sedem poskrbel za vidne spremembe na zemeljskem površju. Po oceni italijanskega seizmologa Alessandra Amata so se tla premaknila tudi za deset metrov. Spremembe so ujeli tudi satelitski posnetki.

Na jugovzhodu Turčije in v Siriji še vedno poteka velika iskalna akcija za morebitnimi preživelimi po silovitem in smrtonosnem potresu.

Porušilo se je na tisoče zgradb, število smrtnih žrtev pa je že preseglo 21.000. Po oceni seizmologov se je zrušilo med 6.000 in 7.000 stavb.

Preberite še: Znova “pozabljena” Sirija: kje je pomoč, ki jo potrebujejo prizadeta območja?

Znanstvenik z Nacionalnega inštituta za geofiziko in vulkanologijo (INGV) Alessandro Amato je v pogovoru za italijansko državno tiskovno agencijo ANSA dejal, da so potresi aktivirali novo prelomnico na meji med Turčijo in Sirijo, kar je povzročilo premik tal tudi za deset metrov.

“Prišlo je do prečnega gibanja. Tla so zdrsnila vodoravno vzdolž obeh robov preloma,” je dejal Amato in dodal, da so tla drsela vodoravno vzdolž obeh robov prelomnice z orientacijo na levo, v smeri Egejskega morja.

Satelitski posnetki ujeli razsežnost uničenja

Satelitske slike Mexar Technologies razkrivajo obseg potresa in razsežnost uničenja. Podoba nekaterih mest je povsem spremenjena, številne stavbe pa so se spremenile v nepregleden kup gradbenega materiala in ruševin.

V mestu Nurdağı, blizu epicentra potresa z magnitudo 7,8, so se strehe številnih zgradb v celoti zrušile. Prav tako je mogoče opaziti premik tal za tri do štiri metre. Posnetki kažejo tudi številne poškodbe mest, razsutih silosov, ki so popustili med tresenjem tal. Satelitski posnetki so tudi ujeli prelomnico potresa čez mesto Nurdağı, ki je bil blizu epicentra potresa.

Preberite še: Ganljiv prizor: poskrbeli, da deček ni bil žejen, nato so ga rešili (VIDEO)

Potres v Turčiji
Maxar Technologies/REUTERS
Potres v Turčiji
Maxar Technologies/REUTERS
Potres v Turčiji
Maxar Technologies/REUTERS

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje