Ekipa N1 v Grčiji: reševalne službe že maja zahtevale več denarja

N1 video 10. Avg 202120:10 > 11. Avg 2021 10:27 0 komentarjev

Grčija se spopada z grozovitimi požari. Najhuje je na drugem največjem otoku Evbeja, kjer je tudi ekipa N1.

Številni kraji v Grčiji se spopadajo z obširnimi požari. Najhuje je na otoku Evbeja, kjer je tudi novinarska ekipa N1. Požar je na drugem največjem grškem otoku zajel že več deset tisoč hektarjev borovih gozdov. Po poročanju tiskovnih agencij je skupno pogorelo 51 tisoč hektarjev gozda. 

“Požar se zelo hitro širi na severnem delu otoka, kjer v tem trenutku smo. V dobrem delu so požar pogasili, čeprav ogenj še vedno tli,” je poročal novinar N1 Srbija Petar Gajić. Grškim gasilcem pomagajo tudi prostovoljci iz več evropskih držav ter gasilci iz Slovaške in Ukrajine.

Gasijo prostovoljci iz 22 držav

Problemi, s katerimi se spopadajo grški gasilci in prostovoljci, ki so prišli iz 22 evropskih držav, so v glavnem logistični. Tovornjaki, ki prevažajo vodo, se težko in počasi premikajo po cestah na otoku. Ni hitre dostave goriva za tovornjake. Ravno prej smo videli, da je nekaj slovaških tovornjakov, ki so bili tukaj, ostalo brez vode. Ker je ne morejo napolniti kraju samem, se morajo vrniti do prvega mesta, ki je oddaljen 15 kilometrov. V vmesnem času se požar širi,” je povedal novinar N1 Srbija.

Dobra stran je po njegovih besedah ta, da se požar širi le na severu otoka. Na jugu so borovi gozdovi namreč še gostejši in bi se požar lahko še hitreje razširil. 

Požari na otoku Evia
Stelios Misinas/REUTERS

Požarom lahko sledijo poplave in plazovi

Močno je prizadet tudi polotok Peloponez, kjer je na območju okoli kraja Olimpija zgorelo okoli 10.000 hektarjev. “Podatki se ves čas spreminjajo,” je povedala profesorica za geologijo in okolje na atenski univerzi Niki Evelpidu. Ko bodo požari pogašeni, sicer še ne bo konec nevarnosti. Pogosto sledijo poplave in plazovi, ki imajo lahko katastrofalne posledice, je povedala.

Micotakis se je opravičil

Grška vlada in premier Kiriakos Micotakis sta se znova znašla pod udarom kritik. Reševalne službe so namreč že pred turistično sezono maja zahtevale dodatnih 17 milijonov evrov za opremo, ker so pričakovale visoke temperature in požare. “Vlada je medtem odobrila le milijon evrov in pol dodatnih sredstev za gasilce, medtem ko so bili milijoni porabljeni za ostale projekte, ki po mišljenju večine prebivalstva niso bili tako nujni,” je dejal novinar na terenu. 

Požari na otoku Evia Požari na otoku Evia
Stelios Misinas/REUTERS
Požari na otoku Evia Požari na otoku Evia
Stelios Misinas/REUTERS

Micotakis se je v ponedeljek državljanom opravičil za vse šibke točke, ki jih je morebiti razkril boj proti uničujočim požarom. Na pomoč pri obnovi požganih hiš, industrijskih poslopij ter na drugih področjih namerava država priskočiti s 500 milijoni evrov. Grška vlada namerava ob uničujočih požarih v obsežni meri reorganizirati civilno zaščito, je napovedal.

Kot je še pojasnil, je v zadnjih dneh po vsej državi skupaj izbruhnilo 586 gozdnih požarov. Podnebja ne želi izkoristiti kot izgovor zanje, je dejal, a je vendarle prepričan, da je odigralo pomembno vlogo. “Očitno je, da podnebna kriza trka na vrata planeta,” je dejal.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!