Elizabeth Holmes po odmevnem sojenju spoznana za krivo goljufije

Svet 04. Jan 202207:14 > 09:48 0 komentarjev
Elizabeth Holmes
REUTERS/Brittany Hosea-Small

Nekoč najmlajša milijarderka in medijsko izpostavljena podjetnica Elizabeth Holmes, ki je ustanovila podjetje Theranos, je bila na sodišču spoznana za krivo goljufije investitorjev po več mesecev trajajočem in odmevnem sojenju v Kaliforniji. Kazni ji še niso izrekli.

Sojenje Elizabeth Holmes se je začelo 8. septembra lani, več kot tri leta po vloženi obtožnici. Ta je nekoč najmlajšo milijarderko, ljubljenko medijev, bremenila goljufanja investitorjev med letoma 2010 in 2015 ter goljufanja zdravnikov in pacientov, ki so plačali za testiranje krvi pri podjetju Theranos.

Porotniki so Holmes spoznali za krivo v štirih točkah obtožnice, in sicer goljufanja investitorjev in spletne goljufije. Vse obtožbe je nekdanja podjetnica zanikala.

Po izrečeni sodbi je niso odpeljali v pripor, prav tako pa še ni določen datum, na katerem ji bo izrečena kazen. Sodnik je povedal, da je porota, v kateri so sedeli osem moških in štiri ženske, odločala sedem dni, a še vedno ni dosegla konsenza v treh točkah obtožnice. Tako je to le delna razsodba.

V času sojenja je pričalo približno 30 ljudi. Tožilci so želeli dokazati, da je Holmes vedela, da je produkt, ki ga je skušala prodati investitorjem, nedelujoč, a ji je bil bolj pomemben uspeh podjetja Theranos.

Več direktorjev laboratorijev je na sojenju med pričanjem povedalo, da so obsojenki povedali za napake v tehnologiji, a so jim naročili, naj zmanjšajo pomen pomanjkljivosti. Hkrati je Holmes investitorjem zatrjevala, da vse poteka po načrtih.

V obrambi je Holmes priznala napake v njihovem poslovanju, a vztrajala pri tem, da ni nikoli zavestno goljufala pacientov oziroma investitorjev.

Njeni odvetniki so prav tako krivdo hoteli prevaliti na njenega nekdanjega poslovnega in zasebnega partnerja Ramesha “Sunny” Balwanija. Ta jo je po navedbah nekdanje podjetnice več let čustveno in fizično zlorabljal. Njuno razmerje se je sicer končalo leta 2016, ko je Sunny odstopil tudi kot izvršni direktor podjetja Theranos. Njega ločeno sojenje čaka naslednji mesec.

Zgodba Elizabeth Holmes

V medijih je bila Holmes videna kot vizionarka. Pri 19 letih je pustila študij – vpisana je bila na priznano stanfordsko univerzo – in že takrat ustanovila podjetje Theranos. Njen navdih je bil velik strah pred iglami, zato je bil cilj razviti metodo, s katero bi lahko le nekaj kapljic krvi omogočilo obširna testiranja.

Leta 2013 je sklenila dogovor z največjo verigo lekarn v ZDA, podjetjem Walgreens. V upravni odbor je pritegnila več političnih veljakov, vključno z dvema nekdanjima zunanjima ministroma Henryjem Kissingerjem in Georgeem Shultzem.

Holmes na sodišču Holmes na sodišču
REUTERS/Vicki Behringer
Elizabeth Holmes pred sodiščem Elizabeth Holmes pred sodiščem
REUTERS/Brittany Hosea-Small
Elizabeth Holmes in partner Elizabeth Holmes in partner
Elizabeth Holmes s trenutnim partnerjem (REUTERS/Brittany Hosea-Small).

Podjetje je bilo na neki točki vredno devet milijard dolarjev (danes je to 7,9 milijarde evrov), rasla pa je tudi ocena premoženja Elizabeth Holmes in njen ugled. Bila je na številnih naslovnicah revij, mediji pa so jo označili za najmlajšo milijarderko in “naslednjega Steva Jobsa“. Da bi bila podobna Stevu Jobsu, se je trudila tudi sama, saj se je oblačila v pulije in govorila z globokim glasom.

A vse se je končalo, ko je podjetje Theranos oktobra 2015 začel preiskovati novinar Wall Street Journala John Carreyrou. Podvomil je namreč o revolucionarnosti tehnologije, ki naj bi jo razvili v podjetju.

Investitorji so po razkritjih tožili podjetje zaradi goljufije, ameriška vlada mu je vzela licenco za testiranje vzorcev krvi, na koncu je moralo septembra 2018 zapreti svoja vrata.

PREBERITE ŠE:

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!