Emmanuel Macron: Biti zaveznik ZDA ni enako kot biti njihov vazal

Svet 12. Apr 202321:49 5 komentarjev
Macron
PROFIMEDIA

Emmanuel Macron je v intervjuju za Politico, objavljenem v nedeljo, dejal, da bi morala Evropa zmanjšati odvisnost od ZDA in se ne bi smela vplesti v konflikt glede Tajvana, zaradi česar se je nanj vsul plaz kritik v ZDA in Evropi. V sredo je še enkrat ponovil: "Stališče Francije in Evrope glede Tajvana je enako: Smo za status quo."

Francoski predsednik Emmanuel Macron je danes dejal, da biti zaveznik ZDA ni enako kot biti njihov vazal in tako vztrajal pri za mnoge spornih izjavah o Tajvanu za spletni bilten Politico. Na novinarski konferenci v Amsterdamu je še poudaril, da Francija podpira status quo na Tajvanu ter politiko ene Kitajske ter poziva k mirni rešitvi situacije.

“Samo zato, ker smo zavezniki, ker delamo stvari skupaj (…), ne pomeni, da nimamo pravice razmišljati po svoje,” je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP še dejal Macron na novinarski konferenci v Amsterdamu po srečanju z nizozemskim premierjem Markom Ruttejem v okviru obiska na Nizozemskem.

Emmanuel Macron je v intervjuju za Politico, objavljenem v nedeljo, dejal, da bi morala Evropa zmanjšati odvisnost od ZDA in se ne bi smela vplesti v konflikt glede Tajvana, zaradi česar se je nanj vsul plaz kritik v ZDA in Evropi. Med drugim je bil tarča kritik, da se distancira od ZDA in da so njegove izjave v nasprotju z besedami predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen med obiskom na Kitajskem.

“Stališče Francije in Evrope glede Tajvana je enako: Smo za status quo,” je danes poudaril Macron. “Takšna politika je konstanta, ni se spremenila,” je dodal.

Ni pa želel komentirati kritik bivšega ameriškega predsednika Donalda Trumpa, češ da je Macron njegov prijatelj, a se obenem prilizuje Kitajski. Izrazil je le obžalovanje, ker Trump “prispeva k eskalaciji”.

Nizozemski premier pa je dejal, da se strinja z Macronom, da mora biti Evropa “igralec in ne igrišče”, obenem pa poudaril, da Washington ostaja ključen partner Evrope, ko gre za varnost in svobodo.

Pred tem je nizozemska policija v Amsterdamu pred tamkajšnjo univerzo popoldne aretirala dva protestnika proti sporni francoski pokojninski reformi, ki sta tekla proti Macronu. Incident se je po poročanju tujih tiskovnih agencij zgodil, ko je francoski predsednik izstopil iz limuzine in ga je pozdravil župan Amsterdama. Približno 40 ljudi je protestiralo, ko je Macron zapustil naravoslovno fakulteto univerze na dogodku za podpis “pakta za inovacije” med Francijo in Nizozemsko.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje