EP začasno ustavil pogajanja o azilni politiki, da ne bi “zašli v slepo ulico”

Svet 20. Sep 202321:04 0 komentarjev
Evropski parlament
Foto: Yves Herman/REUTERS

Evropski parlament je začasno ustavil pogajanja s članicami EU o reformi azilne in migracijske politike. Kot so zapisali, so različni deli pakta o migracijah in azilu med seboj povezani. Nadaljevanje pogajanj le v nekaterih delih bi lahko pripeljalo v slepo ulico in tako ogrozilo široko podporo, ki jo reforma uživa v parlamentu.

Evropski parlament je danes sporočil, da bo začasno ustavil pogajanja z državami članicami EU o načrtovani reformi azilne in migracijske politike EU.

Parlament je odločitev sprejel, ker državam ni uspelo doseči soglasja o enem ključnih elementov te reforme, in sicer uredbe o kriznih situacijah.

Potem ko se državam članicam EU doslej ni uspelo dogovoriti o skupnem stališču glede načrtovane uredbe o kriznih situacijah, ki je pomemben del reforme azilnega sistema EU, je Evropski parlament danes začasno ustavil medinstitucionalna pogajanja o drugih delih novega pakta o migracijah in azilu, in sicer o uredbi o zbirki prstnih odtisov Eurodac in uredbi o postopkih varnostnega preverjanja na zunanjih mejah EU.

Pogajanja med parlamentom in članicami EU o odprtih vprašanjih iz pakta se ne bodo nadaljevala, dokler države članice ne bodo dosegle soglasja o uredbi o kriznih situacijah, je opozoril Evropski parlament.

Kot so zapisali v sporočilu, so različni deli pakta o migracijah in azilu med seboj povezani. Nadaljevanje pogajanj le v nekaterih delih bi lahko pripeljalo v slepo ulico in tako ogrozilo široko podporo, ki jo reforma uživa v parlamentu. Pogajanja o uredbi Eurodac in postopkih varnostnega preverjanja so tako zaustavljena, so navedli.

Pri tem so spomnili, da je Evropski parlament večkrat poudaril svojo zavezanost celoviti reformi azilne in migracijske politike EU. Vendar je to možno le, če se obravnavajo vsi vidiki reforme, vključno z vprašanjem solidarnosti in pravične porazdelitve odgovornosti med državami članicami EU.

Evropski parlament je aprila sprejel pogajalske mandate o vseh ključnih predlogih novega pakta o migracijah in azilu, vključno z besedilom o uredbi o kriznih situacijah.

Omenjena uredba je po mnenju parlamenta bistveni element reforme azilne in migracijske politike, saj določa predvidljiv mehanizem EU za podporo državam, ki se soočajo z nenadnimi kriznimi razmerami na področju migracij in azila.

Današnja odločitev Evropskega parlamenta tudi krepi pritisk na nemško vlado, saj Berlin julija ni podprl predlaganega kompromisa o omenjeni uredbi, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Zamude pri reformi azilne in migracijske politike so še posebej kritične v luči evropskih volitev junija prihodnje leto, pri tem opozarja dpa.

Pogajanja o predlogih zakonov med članicami EU in Evropskim parlamentom, ki se ne bodo zaključila pred evropskimi volitvami, bi se morda morala znova začeti z novoizvoljenimi poslanci ali pa bi bila deležna velikih zamud. V primeru azilne reforme bi bil to še posebej velik neuspeh, saj je zakonodaja nastajala vrsto let, še dodaja dpa.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!