Erdogan: Švedska ima svoja pričakovanja, to pa ne pomeni, da jih bomo izpolnili

Svet 14. Jun 202314:57 0 komentarjev
Recep Tayyip Erdogan
Foto: PROFIMEDIA

"Švedska ima svoja pričakovanja, to pa ne pomeni, da jih bomo izpolnili," je izjavil turški predsednik Erdogan pred julijskim vrhom Nata. Švedska je za vstop v zavezništvo po desetletjih nevtralnosti skupaj s Finsko zaprosila maja lani. Turčija je članstvo Švedske podprla junija lani.

Švedska naj pred julijskim vrhom Nata ne pričakuje spremembe stališča Ankare glede njenega članstva v zavezništvu, če ne bo opravila svoje naloge, je v torek sporočil turški predsednik Recep Tayyip Erdogan.

Pri tem je bil kritičen do novega protiterorističnega zakona na Švedskem, češ da ta ne zavira teroristov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

“Švedska ima svoja pričakovanja, to pa ne pomeni, da jih bomo izpolnili,” je izjavil Erdogan in dodal, da mora Švedska najprej opraviti svojo nalogo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Opozoril je, da Turčija ne more pozitivno pristopiti do švedske prošnje za članstvo v Natu, medtem ko v Stockholmu še vedno “protestirajo teroristi”.

“V skladu z ustavo imajo švedski organi kazenskega pregona določene pravice. Uporabite te pravice. Če se s tem ne boste ukvarjali, na vrhu Nata v Vilniusu ne bomo mogli reči da,” je še dodal Erdogan.

Njegove izjave so sledile nedavnim demonstracijam v središču Stockholma, na katerih so protestniki mahali z zastavami v Turčiji prepovedane Kurdske delavske stranke (PKK) in nosili napise “Ne Natu”.

Ankara sicer od Stockholma že dlje časa zahteva izročitve članov ali simpatizerjev stranke PKK, kot tudi domnevno vpletenih v poskus državnega udara v Turčiji leta 2016, če želi doseči, da bi Turčija ratificirala njene pristopne protokole za vstop v zvezo Nato.

Stockholm vselej trdi, da v celoti podpira Turčijo v boju proti grožnjam njeni nacionalni suverenosti. V luči tega je na Švedskem začel veljati nov protiteroristični zakon, kar naj bi bil odločilen korak na njeni poti v Nato. Švedsko vrhovno sodišče je pretekli teden tudi odobrilo prvo izročitev enega od podpornikov PKK Turčiji. Zadnjo besedo o izročitvi pa bo imela švedska vlada.

Švedska je za vstop v zavezništvo po desetletjih nevtralnosti skupaj s Finsko zaprosila maja lani. Turčija in Madžarska imata različne pomisleke glede njenega vstopa, druge članice in generalni sekretar zavezništva Jens Stoltenberg pa obe državi že dolgo časa pozivajo k ratifikaciji švedskih pristopnih protokolov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!