Turčija podprla članstvo Finske in Švedske v zvezi Nato

Svet 28. Jun 202220:52 > 22:18 4 komentarji
PROFIMEDIA

Turčija bo na vrhu zveze Nato v Madridu podprla povabilo Finski in Švedski, da postaneta članici zavezništva, je danes sporočil finski predsednik Sauli Niinistö. Dogovor so Turčija, Švedska in Finska dosegle pred današnjim začetkom vrha Nata v španski prestolnici.

S slavnostno večerjo se je danes v Madridu začel vrh voditeljev držav Nata. Pogovore bo zaznamovala vojna v Ukrajini, pa tudi prošnja Finske in Švedske za članstvo v tem zavezništvu. Turčija je namreč do danes blokirala priključitev teh dveh skandinavskih držav, turški predsednik Erdogan je namreč dejal, da od držav pričakuje dejanja, namesto “praznih besed”, če si želita, da Turčija odpravi blokado.

Vprašanju širitve Nata na Švedsko in Finsko bo sicer namenjeno sredino popoldne, ko se bodo ministrom 30 držav članic pridružili predstavniki partneric, tudi EU. A je Finski predsednik Sauli Niinistö danes sporočil, da so države uspele doseči dogovor. Niinistö, švedska premierka Magdalena Andersson in turški predsednik Recep Tayyip Erdogan so danes ob posredovanju generalnega sekretarja Nata Jensa Stoltenberga namreč dosegli dogovor o memorandumu, ki potrjuje, da bo Turčija na vrhu v Madridu podprla povabilo Finski in Švedski, da postaneta članici zavezništva, je sporočil finski predsednik.

O konkretnih korakih v pristopnem procesu se bodo članice zveze Nato dogovorile v prihodnjih dneh v Madridu, je še sporočil. “Vendar pa je ta odločitev zdaj neizogibna,” je povedal v izjavi, ki jo je objavil njegov urad. Generalni sekretar zavezništva je na novinarski konferenci v Madridu pojasnil, da bodo Švedsko in Finsko k članstvu povabili v sredo. Nato bo sledil podpis pristopnih protokolov, ki ju bo moralo ratificirati še vseh 30 držav članic Nata. Kdaj bosta postali članici, Stoltenberg ni želel napovedovati.

Memorandum, ki so ga podpisali zunanji ministri Turčije, Švedske in Finske, določa, da si bodo te tri države zagotavljale medsebojno podporo v luči varnostnih groženj, s katerimi se soočajo. S finskim članstvom se bo ta zaveza še okrepila, je dodal Niinistö. Stoltenberg je pojasnil, da bosta morali Švedska in Finska še dopolniti svojo nacionalno zakonodajo, zavezali pa sta se tudi k zatiranju aktivnosti teroristične organizacije Kurdska delavska stranka (PKK). Ob tem je poudaril, da je pridružitev Švedske in Finske pomembna tako za ti dve državi kot za Nato, predvsem pa za baltske države. “To je tudi jasno sporočilo ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu, da so Natova vrata odprta,” je dejal.

PROFIMEDIA
PROFIMEDIA
PROFIMEDIA

Da je pridružitev dvojice skandinavskih držav pomembna tudi za Nato, je v prvem odzivu na danes sklenjeni dogovor poudarila tudi švedska premierka Andersson, ki je dogovor s Turčijo označila za “zelo dobrega”. “Nadaljnji korak k polnemu članstvu je seveda pomemben za Švedsko in Finsko. Vendar pa je pomemben korak tudi za Nato, ker bosta naši dve državi zagotavljali varnost v njem,” je povedala.

Tako je bila odpravljena glavna ovira za pridružitev Finske in Švedske zvezi Nato. Državi sta maja spričo ruske agresije na Ukrajino opustili dolgoletno politiko nevtralnosti in vložili prošnjo za vstop v zavezništvo. Ankara je širitvi sprva nasprotovala, saj je Finski in Švedski očitala, da podpirata teroristične organizacije, kot je Kurdska delavska stranka (PKK) v Turčiji. Poleg tega sta nordijski državi leta 2019 zaustavili izvoz orožja Turčiji, vsako širitev zveze Nato pa mora potrditi vseh 30 držav članic.

Sodeč po izjavi Erdoganovega urada – da je Turčija “dobila, kar je želela” – sta Finska in Švedska pristali, da bosta v polni meri sodelovali s Turčijo v njenem boju proti Kurdski delavski stranki (PKK) in ostalim kurdskim oboroženim skupinam. Prav tako sta obe državi pristali na to, da odpravita embargo na izvoz orožja v Turčijo, ki sta ga sprejeli v odzivu na turško vojaško operacijo v Siriji leta 2019. Finska in švedska vlada sta prav tako pristali, da bosta prepovedali “zbiranje sredstev in aktivnosti za rekrutiranje” za kurdske borce ter “preprečili teroristično propagando proti Turčiji”.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje