Erdogan: Turške sile so ubile domnevnega vodjo skrajne Islamske države

Svet 01. Maj 202307:54 0 komentarjev
Islamska država
PROFIMEDIA

Turške sile so v Siriji ubile domnevnega voditelja skrajne islamistične skupine Islamska država (IS), je sporočil turški predsednik Recep Tayyip Erdogan.

Abu al Husein al Huseini al Kuraši naj bi vodenje skrajno sunitske skupine Islamska država (IS) prevzel po smrti predhodnika Abu al Hasana al Hašemija al Kurašija, ki je bil ubit med spopadi s sovražnimi silami jeseni lani.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je za televizijsko hišo TRT Turk povedal, da je bil vodja IS ”nevtraliziran” v soboto, med operacijo turške obveščevalne službe MIT.

Sirski viri, na katere se sklicuje tiskovna agencija Reuters, navajajo, da je operacija potekala v mestu Džindajris blizu turške meje. Islamistična skupina dogodka sicer še ni komentirala. Erdogan pa je med drugim še povedal, da je obveščevalna služba al Kurašiju sledila dolgo. “Nadaljevali bomo bolj s terorističnimi organizacijami,” je ob tem dodal.

Recep Tayyip Erdogan
Presidential Press Office/ via REUTERS

Spomnimo, da je Islamska država konec novembra prek Telegrama objavila, da je bil ubit njihov prejšnji vodja al Hašemi al Kuraši. ZDA so takrat sporočile, da je bil ubit v operaciji upornikov Svobodne sirske vojske na jugozahodu Sirije oktobra 2022. Predsednik ZDA Joe Biden je takrat dejal, da je ta operacija ”odstranila veliko teroristično grožnjo svetu.” Al Hašemi al Kuraši je vodenje prevzel potem, ko je njegov predhodnik Abu Ibrahim Al Hašimi Al Kuraši razstrelil sebe in svojo družino, ko so njegovo skrivališče februarja leta 2022 obkolile ameriške posebne enote, poroča BBC.

Islamska država je poleti 2014 prevzela nadzor nad velikim delom območij na severu Iraka in razglasila kalifat, ki je vključeval tudi območja v Siriji. Pod nadzorom je tako imela 88.000 kvadratnih kilometrov ozemlja, svojo oblast pa je vsilila osmim milijonom ljudi. Marca 2019 je bila skupina vojaško poražena, vendar pa je še vedno aktivna v številnih državah na Bližnjem vzhodu, kjer njeni pripadniki, ki naj bi jih bilo po nekaterih ocenah med 6.000 in 10.000, še naprej izvajajo smrtonosne napade. Priimek Kuraši je sicer povezan s plemenom preroka Mohameda, iz katerega morajo izhajati vsi voditelji Islamske države.

Islamska država ima svoje izpostave tudi na drugih konfliktnih območjih na svetu. Najbolj utrjene mreže pa naj bi bile v Afganistanu, Somaliji in porečju jezera Čad, še piše BBC.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!