Erdogan uresničil grožnjo in izgnal deset veleposlanikov

Svet 23. Okt 202117:40 > 17:57 1 komentar
Erdogan
Murad Sezer/REUTERS

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je danes veleposlanike desetih držav, med njimi Nemčije in ZDA, ki so pozvali k izpustitvi zaprtega predstavnika civilne družbe Osmana Kavale, razglasil za nezaželene osebe.

“Zunanjemu ministru sem ukazal, naj teh deset veleposlanikov kar najhitreje razglasi za persone non grata,” je dejal Recep Tayyip Erdogan. Datuma, do kdaj morajo veleposlaniki zapustiti Turčijo, ni navedel.

“Poznati in razumeti morajo Turčijo,” je dodal Erdogan in veleposlanike obtožil nespodobnosti.

Veleposlaniki ZDA, Nemčije, Kanade, Danske, Finske, Francije, Nizozemske, Nove Zelandije, Norveške in Švedske so v ponedeljek objavili skupen poziv k izpustitvi filantropa in aktivista Osmana Kavale, saj da nenehno zavlačevanje meče senco na spoštovanje demokracije, vladavino prava in transparentnost v turškem pravosodju.

Kavala je v zaporu brez obsodbe že od leta 2017 in postaja simbol Erdoganove vse večje nestrpnosti do drugače mislečih. V zaporu ostaja kljub odločitvi Evropskega sodišča za človekove pravice iz decembra 2019, da je za zapahi zgolj z namenom, da se ga utiša, in da bi ga morale turške oblasti zato izpustiti.

osman Kavala
PROFIMEDIA

Svet Evrope je nedavno posvaril Turčijo, da bo proti njej sprožil disciplinski postopek, če Kavala ne bo izpuščen do naslednjega zasedanja organizacije, ki bo med 30. novembrom in 2. decembrom. Naslednja obravnava na sodišču je za Kavalo predvidena 26. novembra.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje