Erdoğan zagrozil z izgonom desetih veleposlanikov držav Zahoda

Svet 21. Okt 202114:26 1 komentar
Recep Tayyip Erdogan
Foto: Sputnik/Vladimir Smirnov/REUTERS

Po tem ko je več držav Zahoda vlado v Ankari pozvalo, naj izpusti aktivista in nasprotnika turških oblasti Osmana Kavalo, je turški predsednik Recep Tayyip Erdoğan zagrozil, da bo izgnal veleposlanike držav, ki so se podpisali pod ta skupen poziv.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdoğan je danes zagrozil, da bo izgnal veleposlanike ZDA, Nemčije, Kanade, Danske, Finske, Francije, Nizozemske, Nove Zelandije, Norveške in Švedske. Veleposlanikom je zagrozil po tem, ko so objavili skupen poziv k izpustitvi filantropa in aktivista Osmana Kavale. Veleposlanike je pred tem, že v torek, na pogovor poklicalo tudi zunanje ministrstvo.

V Parizu rojeni filantrop in aktivist Kavala je v zaporu brez obsodbe že od leta 2017 in postaja simbol Erdoğanove vse večje nestrpnosti do drugače mislečih, piše francoska tiskovna agencija AFP. Veleposlaniki omenjenih desetih držav so v ponedeljek objavili skupno izjavo, v kateri so pozvali k čimprejšnji rešitvi njegovega primera, češ da nenehno zavlačevanje meče senco na spoštovanje demokracije, vladavino prava in transparentnost v turškem pravosodju.

“Našemu zunanjemu ministru sem dejal, da si ne moremo privoščiti tega razkošja, da jih še naprej gostimo v naši državi,” je dejal Erdoğan novinarjem na letalu med vračanjem iz turneje po Afriki. Po navedbah turških medijev je turški predsednik zvenel besno. “Ali je med vašimi pristojnostmi, da delite takšne lekcije Turčiji? Pa kdo ste vi?” je dejal po poročanju turške televizije NTV.

Osman Kavala
(Osman Kavala). PROFIMEDIA

Turčiji grozi disciplinski postopek

Kavala je brez obsodbe v zaporu od leta 2017, njegov primer pa je že večkrat poskrbel za napetosti med Turčijo in Zahodom. Nad njim visi niz obtožb, povezanih s protivladnimi protesti leta 2013 in spodletelim vojaškim udarom leta 2016. 64-letni Kavala vse zanika. V zaporu ostaja kljub odločitvi Evropskega sodišča za človekove pravice iz decembra 2019, ki je razsodilo, da je za zapahi le z namenom, da se ga utiša, in da bi ga morale turške oblasti zato izpustiti.

Svet Evrope je nedavno posvaril Turčijo, da bo proti njej sprožil disciplinski postopek, če Kavala ne bo izpuščen do naslednjega zasedanja organizacije, ki bo med 30. novembrom in 2. decembrom. Naslednja obravnava na sodišču je za Kavalo predvidena 26. novembra.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje