Etiopija: v regiji Tigray orožje menda še ne bo potihnilo

Svet 30. Jun 202115:44 > 19:14 0 komentarjev
Shire, Tigray
Baz Ratner/REUTERS

Borci TPLF so napovedali, da se bodo borili za osvoboditev celotne regije Tigray.

Večmesečni oboroženi konflikt v regiji Tigray na severu Etiopije, kjer sta glavna nasprotnika etiopska vojska in Tigrajska ljudska osvobodilna fronta (TPLF), se predvidoma še ne bo zaključil. Potem ko je etiopska vlada – menda iz humanitarnih vzgibov – v ponedeljek enostransko razglasila premirje, je TPLF ponovno zavzela regionalno prestolnico Mekelle.

Borci TPLF so napovedali, da bodo polovili vojake etiopske in eritrejske vojske, ki so se borili v regiji in je še niso zapustili, navajajo tuji mediji. Kot je tiskovni predstavnik TPLF Getachew Reda povedal novinarki medijske hiše Al Džazira, se uporniki ne bodo prenehali bojevati, dokler ne bo osvobojen celotni Tigray. Novinarka je poročala, da tigrajske sile dobro napredujejo ter vojake etiopske vojske in zaveznike iz vrst eritrejske vojske in borcev iz regije Amhara silijo k umiku.

Prebivalci mesta Mekelle in kraja Shire v Tigrayu so ta teden vrnitev TPLF po Reutersovih navedbah pozdravili z zadovoljstvom. Etiopska vlada je medtem sporočila, da bi lahko etiopski vojaki v Mekelle ponovno vstopili v nekaj tednih. Prav tako so se po vladnih navedbah iz regije, ki ni več “center gravitacije za konflikte”, že umaknili eritrejski vojaki, piše tiskovna agencija Reuters. Predstavnik TPLF Reda je za Reuters zavrnil vladno pojasnilo o umiku, označil ga je za “popolno laž” in povedal, da so borci etiopsko vojsko prisilili v umik.

Tigray, Etiopija
Baz Ratner/REUTERS

Velika prehranska kriza

Osemmesečni oboroženi konflikt v regiji Tigray je zahteval več tisoč življenj, dva milijona ljudi sta razseljena. Dogajali so se množični poboji in posilstva, ubitih je bilo tudi 12 človekoljubnih delavcev. Ob oteženem oziroma onemogočenem dostopu pomoči se v regiji s šestimi milijoni prebivalcev dogaja največja prehranska kriza v zadnjem desetletju: po podatkih Združenih narodov lakota ogroža 350.000 ljudi, pet milijonov pa jih potrebuje pomoč v obliki hrane.

Tiskovni predstavnik TPLF je za manko človekoljubne pomoči obtožil etiopskega premierja, nobelovca Abiya Ahmeda, piše Al Džazira. Vlada je v preteklosti večkrat ovrgla obtožbe, da preprečuje prihod pomoči. Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je v ponedeljek izrazil upanje, da bosta sprti strani dosegli “politično rešitev”.

Tigray, Etiopija
Baz Ratner/REUTERS

Boj za politično moč

Etiopski vojaki so vstopili v Tigray novembra lani po napadu na tamkajšnje vojaško oporišče, v ozadju konflikta pa je zapleten boj za politično moč med Ahmedovo vlado in TPLF, ki je do nastopa Ahmedovega mandata leta 2018 vodila Etiopijo. V oborožene spopade v Tigrayu so bili vpleteni tudi eritrejski vojaki, ki so se vključili po napadih na ozemlju Eritreje. Ko je TPLF vodila vlado v Adis Abebi, sta bili Etiopija in Eritreja v vojni (1990–2000), sovražni odnosi pa so zaznamovali tudi povojno obdobje.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!