EU nad Putinovo premoženje, pa ga bo sploh lahko našla?

Gospodarstvo 25. Feb 202217:16 > 18:09 4 komentarji
Vladimir Putin
Sputnik/Sergey Guneev/Pool via REUTERS

Evropska unija (EU) je zaradi ruske invazije na Ukrajino zamrznila sredstva ruskega predsednika Vladimirja Putina ter zunanjega ministra Sergeja Lavrova. A postavlja se vprašanje, ali in koliko jih sploh imata v EU. Putin je še tri leta nazaj uradno posedoval dve stanovanji v Moskvi, tri avtomobile ruskih znamk Volga in Lada ter prikolico. Analize tujih medijev so pokazale, da bi lahko imel precej več premoženja, ki pa ga bo Zahod verjetno le stežka izsledil.

EU je zamrznila premoženja ruskega predsednika Vladimirja Putina in zunanjega ministra Sergeja Lavrova, v znak pripravljenosti za ohranjanje diplomatskih odnosov pa naj ju ne bi uvrstila na seznam tistih, ki jim bo prepovedano potovati v EU, sta prva poročala Financial Times in New York Times. Zunanji ministri naj bi paket sankcij sprejeli še danes.

Na tem mestu se ponovno odpira vprašanje, koliko premoženja sploh ima Putin in ali je sploh kaj tega premoženja v EU.

Putinova jahta na hitro odplula iz Nemčije?

Nemški mediji so pred dnevi poročali, da je 7. februarja, ko se je že govorilo o sankcijah proti Rusiji, hamburško pristanišče precej “na hitro” zapustila jahta, ki naj bi bila v lasti Putina. Jahta z imenom Graceful naj bi bila vredna prek 100 milijonov dolarjev (90 milijonov evrov).

Jahta naj bi bila pet mesecev na nadgradnji v ladjedelnici Blohm & Voss, spletni portal boatinternational.com je poročal, da so povečali dva balkona in notranji bazen. V začetku februarja pa je Graceful po kielskem kanalu odplula proti Kaliningradu. Platforma za lociranje plovil vesselfinder.com tudi danes kaže, da je locirana blizu ruskega pristaniškega mesta.

Dve stanovanji, trije avtomobili in prikolica

Sodeč po uradnih podatkih Kremlja bi si Putin tako jahto precej težko privoščil. Aprila 2019 je portal Euronews poročal, da je ruski predsednik za leto 2018 prijavil 119 tisoč evrov prejemkov, pol manj kot leto pred tem (257 tisoč evrov). Kot vire zaslužka je poleg plače navedel vojaško pokojnino, obresti od prihrankov in kapitalske dobičke od investiranja. Ruski provladni mediji so takrat ocenjevali, da bi do razlike v prejemkih lahko prišlo, ker je Putin leta 2017 zaslužil s prodajo nekega zemljišča.

Putinovo premoženjsko poročilo za leto 2018 je sicer kazalo, da sta na ime ruskega predsednika pisani dve nepremičnini v Moskvi: 77 kvadratnih metrov veliko stanovanje s pripadajočo garažo in 153,7 kvadratnih metrov veliko stanovanje za namen opravljanja predsedniške funkcije. Prijavil je še tri avtomobile ruskih znamk, dve stari volgi in terenca lado niva, ter prikolico, ocenjeno na 800 evrov. Kremelj sicer premoženjska poročila objavlja vsako leto, kaj kaže zadnje, pa nismo uspeli preveriti, saj spletna stran ruske vlade od včeraj ne dela.

Neuradno naj bi imel miljarde

Mednarodna javnost in nekdanji sodelavci pa Putinu pripisujejo precej večje premoženje kot ga ta prikazuje v uradnem poročilu. Bill Browder, britanski soustanovitelj investicijskega sklada Hermitage Capital Management, ki je v Rusiji začel poslovati leta 1996 in je bil svoj čas največji sklad v državi, je pred leti Putinovo imetje ocenil na 200 milijard dolarjev (to je danes okoli 180 milijard evrov). Za primerjavo, trenutno najbogatejši Zemljan, ameriški lastnik Amazona Jeff Bezos, ima po oceni Forbesa 177 milijard dolarjev premoženja. “Po 14 letih na čelu Rusije in glede na to, da denar prihaja v državo, ne gre pa za šole, ceste in bolnišnice, je jasno, da je denar v nepremičninah, na bančnih računih v Švici, v delnicah, skladih za Putina in njegove oligarhe,” je dejal Browder, ki je bil sicer leta 2019 v Rusiji obsojen na devet let zapora zaradi davčne utaje.

Sergej Pugačev, ki se ga je prej držal naziv Putinov bankir, nato pa je pobegnil na Zahod, je leta 2015 za Guardian dejal, da Putin vse, kar pripada ruskemu teritoriju dojema kot njegovo. Putina je označil za najbogatejšega človeka na svetu.

Ameriška revija Forbes, ki sicer objavlja lestvico najbogatejših, Putina že leta uvršča v sam vrh najvplivnejših Zemljanov, ocene premoženja pa ne navaja. Politični analitik Stanislav Belkovsky je za Bureau of Investigative Journalism leta 2012 navedel številko 70 milijard dolarjev.

Oligarhi in družina kot “finančna parkirišča”

Kje ima Putin vse to premoženje, ni znano. Ruski opozicijski voditelj Aleksander Navalni, ki je zdaj v priporu, je lani v viralnem videu prikazoval palačo ob Črnem morju, ki naj bi bila ocenjena na 1,37 milijarde dolarjev in naj bi se gradila za Putina. Navalni je trdil, da gre za “največjo podkupnino v zgodovini” in da “palačo gradijo za šefa z njegovim denarjem”. Putin je zanikal, da bi bila vila njegova.

Forbes je pred kratkim v analizi, kje bi lahko Putin skrival premoženje, navedel več možnih teorij. Pri eni se naslanja na mnenje že omenjenega Browderja, ki je opozoril, da je bil nekdanji oligarh Mikhail Khodorkovsky, nekoč domnevno najbogatejši Rus s 15 milijardami dolarjev premoženja, leta 2003 obsojen davčne utaje. Putin naj bi od takrat njegovo zamrznjeno premoženje delil drugim oligarhom. “Dogovoril se je, da polovico hranijo zanj, ostalo pa jim pusti obdržati. Če se tega ne bi držali, jih bo poslal v zapor in jim zaplenil vse,” meni.

Druga teorija gre v smeri, da Putin premoženje pretaka k družini in prijateljem. Njegov prijatelj Arkady Rotenberg – družita ju judo in hokej na ledu – je po poročanju Forbesa do zdaj dobil za sedem milijard dolarjev javnih naročil za različne projekte, od gradnje elektrarne do razvoja smučarskega središča. Rotenberg naj bi se nedavno opredelil tudi za lastnika že omenjene (domnevno Putinove) palače ob Črnem morju.

Kot je leta 2015 pokazala Reutersova preiskava, naj bi imela Putinova hči Katerina (takrat je imela 29 let, danes jih ima 36) s partnerjem Kirillom Shamalovom v lasti deleže v podjetjih, ki so bili takrat vredni dve milijardi dolarjev (danes je to 1,8 milijarde evrov). Katerina in Shamalov sta se kasneje ločila, a včerajšnja odločitev Velike Britanije, da Shamalova uvrsti na seznam sankcioniranih, kaže, da očitno nekdanjega zeta še vedno povezujejo s Putinom. Reutersova analiza je sicer pokazala tudi, da naj bi imela Putinova hči 3,7 milijona dolarjev vredno vilo v Franciji. Vse te teorije pa pojasnjujejo, zakaj je Zahod ob zadnjem dogajanju v Ukrajini pohitel s sankcijami zoper oligarhe in družino, ne pa samega Putina.