EU poziva k ustavitvi nasilja med Palestinci in Izraelom

Svet 18. Maj 202119:29 > 22:07 0 komentarjev
Josep Borrell
Olivier Hoslet/REUTERS

Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell je danes v Bruslju po izrednem virtualnem zasedanju zunanjih ministrov EU pozval k takojšnji ustavitvi nasilja med Palestinci in Izraelom. Sporočila, ki jih je po zasedanju predstavil Borrell, so po njegovih besedah podprle vse članice unije, razen Madžarske.

Prioriteta je takojšnja ustavitev nasilja in uresničitev premirja, da bi tako zavarovali civilno prebivalstvo in zagotovili humanitarni dostop do območja Gaze, je poudaril visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell po izrednem virtualnem zasedanju zunanjih ministrov EU.

Ministri na takšnih zasedanjih ne morejo sprejeti formalnih odločitev, tako da gre pri sporočilih, ki jih je posredoval po zasedanju, za njegov povzetek razumevanja razmer, ki ga je podprlo 26 članic, je pojasnil.

“Odziv Izraela mora biti sorazmeren”

Poleg poudarka, da je prioriteta takojšnja ustavitev nasilja, je Borrell izpostavil tudi, da je nasilje povzročilo veliko smrtnih žrtev, med njimi veliko žensk in otrok, kar je nesprejemljivo.

Znova je tudi obsodil napade palestinskega islamističnega gibanja Hamas na civilno prebivalstvo v Izraelu in izpostavil pravico Izraela, da se brani, a obenem izpostavil, da mora biti odziv sorazmeren in v skladu z mednarodnim pravom.

Samo politična rešitev lahko prinese mir, tako da je po ustavitvi nasilja ključno utreti pot vnovičnemu zagonu mirovnega procesa, ki je že predolgo v zastoju, je še poudaril visoki zunanjepolitični predstavnik unije.

Logar: Nasilje je nesprejemljivo in se mora končati

Slovenijo je zastopal zunanji minister Anže Logar, ki je ob začetku na Twitterju sporočil, da Slovenija izraža solidarnost z Izraelom glede raketnih napadov Hamasa ter da poziva k enotnemu glasu EU, prekinitvi ognja in preprečitvi nadaljnjih civilnih žrtev. Izpostavil je tudi, da mora biti EU dejavna pri iskanju mirne rešitve.

Anže Logar
Žiga Živulovič jr./BOBO

Z zunanjega ministrstva so po zasedanju sporočili, da so ministri pozvali k takojšnji prekinitvi nasilja in zaščiti civilnega prebivalstva ter se pri tem zavzeli za dejavno vlogo EU v procesu umirjanja razmer.

Logar je po navedbah ministrstva izrazil zaskrbljenost nad raketnimi napadi Hamasa, razmerami v Izraelu in Palestini ter stopnjevanjem nasilja, ki je nesprejemljivo in se mora končati, da se prepreči nadaljnje žrtve med civilnim prebivalstvom.

Nevarnost miru in stabilnosti v regiji

Prav tako je slovenski minister izrazil zaskrbljenost zaradi možnosti vpliva dogajanja na mir in stabilnost v regiji ter poudaril, da je politična rešitev izraelsko-palestinskega spora na podlagi pogajanj edina možna za dosego pravičnega in dolgotrajnega miru, ki bo temeljil na načelu dveh držav.

Slovenija se je sicer v preteklosti spogledovala z možnostjo priznanja Palestine. Na vprašanje, kakšno je stališče aktualne vlade o tem vprašanju, je Logar danes odgovoril, da je takšno, kot je bilo prej. “Slovenija Palestine ni priznala in je tudi ne namerava, dokler EU ne bo sprejela neke skupne politike v povezavi s tem,” je dejal.

O potezi Madžarske, ki danes ni prvič odrekla podpore skupnemu stališču unije na področju zunanje politike, in o tem, kaj madžarska drža pomeni za evropsko zunanjo politiko, Logar danes ni želel govoriti, češ da je treba za vsa pojasnila vprašati Borrella. Ob tem je spomnil, da danes ni bilo formalnih odločitev.

Tokratna zaostritev je eden najhujših konfliktov med Izraelom ter Hamasom in njegovimi zavezniki od leta 2014, ki traja že drugi teden. Palestinske oblasti na območju Gaze število smrtnih žrtev izraelskih letalskih napadov ocenjujejo na 213, od tega 61 otrok, raketni izstrelki z območja Gaze so medtem v Izraelu ubili 12 ljudi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!