EU poziva Rusijo, naj varnostne pomisleke predstavi Ovse

Svet 09. Feb 202219:36 > 20:27 0 komentarjev
EU
PROFIMEDIA

Članice Evropske unije so v pismu rusko vlado povabile, da svoje varnostne pomisleke predstavi Organizaciji za varnost in sodelovanje v Evropi. Prav tako so ponovno izrazile zaskrbljenost glede stopnjevanja razmer ob rusko-ukrajinski meji. "Trdno verjamemo, da je treba napetosti in nesoglasja rešiti z dialogom in diplomacijo," so zapisali.

Države članice EU so danes pisale Moskvi in rusko vlado povabile, naj svoje varnostne pomisleke predstavi Organizaciji za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse). Prav tako so ponovno izrazile zaskrbljenost glede stopnjevanja razmer ob rusko-ukrajinski meji.

Medtem ko so se ZDA, Nato in številni evropski voditelji pogovarjali s Kremljem o ublažitvi ukrajinske krize, je Rusija EU kot institucijo postavila na stranski tir in ni del diplomatskega procesa.

V začetku februarja je ruski zunanji minister Sergej Lavrov pisal ZDA, Kanadi in številnim evropskim državam glede ruskih varnostnih zahtev in pozval, naj na to pismo odgovorijo “v nacionalni vlogi in ne v okviru ali imenu kakršnega koli bloka”.

Visoki predstavnik EU za zunanjo politiko Josep Borrell je v pismu Lavrovu, ki ga je danes izročil ruskemu veleposlaniku v Bruslju, zapisal “v našem kolektivnem imenu”, saj so njegov odgovor odobrile vse članice EU.

“Skupaj z našimi partnerji v Natu smo v EU pripravljeni nadaljevati dialog z Rusijo o načinih za krepitev varnosti vseh,” je zapisal.

Poudaril pa je, da bi morala Rusija svoje pritožbe posredovati organom, v katerih je že članica, namesto da odpira nove diplomatske poti do Bruslja ali Zahoda.

“Verjamemo, da je Ovse ustrezen forum za obravnavo varnostnih pomislekov vseh zainteresiranih strani, v komplementarnosti z drugimi obstoječimi oblikami, vključno s svetom Nato-Rusija,” je dejal.

Poleg povabila k pogovorom v okviru Ovseja je EU v pismu tudi ponovno izrazila zaskrbljenost glede stopnjevanja razmer na rusko-ukrajinski meji. “Trdno verjamemo, da je treba napetosti in nesoglasja rešiti z dialogom in diplomacijo,” so zapisali in pozvali Rusijo, naj umiri in ustavi svoje vojaško kopičenje v Ukrajini in okoli nje ter v Belorusiji.

Ovse s sedežem na Dunaju je bil ustanovljen med hladno vojno kot varnostni forum za zmanjšanje tveganja konflikta v Evropi. Ima 57 članic, vključno z Rusijo in ZDA.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!