Evropska komisija na dokumentu uporabila grb ustaške NDH

Svet 20. Dec 202307:14 0 komentarjev
napačna hrvaška zastava
Foto: posnetek zaslona/N1

Evropska komisija je na svojem dokumentu za Hrvaško uporabila napačno zastavo. Na uporabljeni zastavi se rdeče-bela šahovnica začne z belim poljem. Takšen vrstni red barv je uporabljala nekdanja ustaška Neodvisna država Hrvaška (NDH).

Sloveniji se je v preteklosti že večkrat zgodilo, da so jo zamenjali s kakšno drugo državo, nazadnje septembra letos na evropskem odbojkarskem prvenstvu v Rimu, ko so organizatorji namesto slovenske zastave uporabljali slovaško. In takšnih zamenjav je bilo od samostojnosti – tako na športnem kot na mednarodnem političnem parketu – ogromno.

Precej neprijetna zamenjava pa se je te dni pripetila kar Evropski uniji. Evropska komisija je namreč na svojih spletnih straneh objavila dokument, v katerem ocenjuje hrvaški osnutek posodobljenih nacionalnih energetskih in podnebnih načrtov (NECP).

V zgornjem delu dokumenta je Komisija uporabila tudi zastavo, a ni šlo za pravo hrvaško zastavo. Na uporabljeni zastavi se znamenita rdeče-bela šahovnica začne z belim poljem, na grbu prav tako manjka krona. Grb s šahovnico, na kateri je prvo polje belo, je uporabljala nekdanja ustaška Neodvisna država Hrvaška (NDH). Šahovnica na uradnem državnem hrvaškem grbu se začne z rdečim poljem.

Podobna zamenjava s hrvaškim grbom se je zgodila tudi na evropskem nogometnem prvenstvu junija 2021. Na dresih hrvaške reprezentance, in to na vseh štirih tekmah, ki jih je Hrvaška odigrala na Euru – z Anglijo, Škotsko, Češko in Španijo –, je bil v hrvaški zastavi na dresih napačen grb. In sicer nekdanji grb ustaške NDH.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!