Evropska komisija uslužbencem prepovedala uporabo TikToka

Svet 23. Feb 202312:31 > 14:35 1 komentar
Tiktok
PROFIMEDIA

Evropska komisija je uslužbence pozvala, naj s službenih in osebnih naprav odstranijo aplikacijo TikTok. Tistim, ki tega ne bodo naredili, bodo onemogočili uporabo službene e-pošte in aplikacije Skype.

Pristojni direktorat Evropske komisije je danes uslužbence te institucije pozval, naj s svojih službenih in osebnih naprav odstranijo aplikacijo TikTok. Komisija se je za to odločila zaradi pomislekov o varnosti podatkov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kot je poročal portal Euractiv, je bila zahteva za odstranitev aplikacije TikTok, ki je v kitajski lasti, danes zjutraj poslana uradnikom Komisije po elektronski pošti.

“Za zaščito podatkov in povečanje njene kibernetske varnosti se je pristojni operativni organ znotraj Komisije odločil začasno ukiniti aplikacijo TikTok na poslovnih in osebnih napravah, vključenih v mobilne storitve komisije,” vsebino sporočila povzema Euractiv.

Preberite še: Kako nevaren je TikTok?

Uslužbence so pozvali, naj to storijo čim prej oziroma najkasneje do 15. marca. Tistim, ki tega ne bodo naredili, bodo onemogočili uporabo službene e-pošte in aplikacije Skype.

Prepoved uporabe TikToka na napravah uradnikov na državni in zvezni ravni so nedavno sprejeli v ZDA. Direktor FBI Chris Wray pa je takrat izjavil, da delovanje TikToka v ZDA vzbuja skrb za nacionalno varnost. Čeprav njihovem zgledu uradno ni sledila nobena evropska država, pa naj bi uporabo kitajske aplikacije odsvetovali tudi nizozemskim vladnim uradnikom.

Preberite še: Ameriški guvernerji prepovedujejo namestitev TikToka na službene naprave

Tiskovna predstavnica Evropske komisije Sonja Gospodinova je na redni novinarski konferenci pojasnila, da so se za ta ukrep odločili, da bi povečali kibernetsko varnost komisije. “Ukrep je namenjen zaščiti komisije pred kibernetskimi grožnjami,” je povedala in dodala, da gre za začasen ukrep.

TikTok je sicer prva aplikacija, katere uporabo je komisija prepovedala svojim uslužbencem, so še povedali v Bruslju.

V družbi v kitajski lasti so v odzivu izrazili razočaranje nad odločitvijo komisije. “Razočarani smo nad to odločitvijo, za katero verjamemo, da je napačna in temelji na povsem napačnih predstavah,” je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedal tiskovni predstavnik podjetja.

Minuli mesec se je izvršni direktor TikToka Shou Zi Chew srečal s pristojnimi evropskimi uradniki v Bruslju, ki so pozvali, naj zagotovi varnost podatkov evropskih uporabnikov. Ta je dejal, da v Evropi ustanavljajo centre za lokalno hrambo podatkov, in obljubil, da bodo omejili dostop zaposlenih do teh podatkov.

TikTok je novembra lani priznal, da je na sedežu podjetja mogoče dostopati do osebnih podatkov uporabnikov po vsem svetu. Priznanje je sledilo razkritju ameriške revije Forbes, da naj bi se aplikacija uporabljala za vohunjenje za novinarji.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje