Kako nevaren je TikTok?

Digitalno 05. Feb 202313:09 4 komentarji
TikTok
Profimedia

Družbeno omrežje TikTok je v središču pozornosti številnih oblasti in nadzornih organov. Zakonodajalci po vsem svetu razpravljajo o tem, kako omejiti ali celo prepovedati uporabo kitajske aplikacije, ki je izjemno priljubljena med najstniki po vsem svetu.

Evropska unija bo z zakonodajo prisilila TikTok k resnemu nadzoru nad škodljivimi vsebinami. Številne države, med njimi ZDA in Japonska, pa še razmišljajo, kako regulirati aplikacijo – ali celo slediti zgledu Indije in jo povsem prepovedati, piše DW.

Njihova glavna skrb je, da bi kitajska oblast prek TikToka udejanjala svoje interese. Opozarjajo, da bi Peking aplikacijo lahko uporabil za dostop do občutljivih uporabniških podatkov in širjenje zavajajočih informacij.

“Pomisleki glede morebitnega nadzora s strani kitajskega režima so upravičeni,” je za DW povedala Estelle Masse iz neprofitne organizacije za digitalne pravice Access Now s sedežem v Bruslju. TikTok si zasluži veliko pozornosti tudi zato, “ker je najhitreje rastoči družbeni medij na svetu in ga uporabljajo predvsem zelo mladi,” je dodala.

Preberite še: TikTok zanikal, da je želel slediti ameriškim državljanom

Sporno zbiranje podatkov?

Matično podjetje Tiktoka, kitajski tehnološki konglomerat ByteDance, je že dolgo pod drobnogledom evropskih in drugih institucij. Skrbi jih predvsem, kako zbira in obdeluje uporabniške podatke. Pritisk na odgovorne, naj omejijo platformo, pa narašča, odkar se je decembra razvedelo, da so zaposleni v ByteDance dostopali do podatkov zahodnih novinarjev.

Tiskovna predstavnica TikToka je za DW povedala, da je bil incident posledica “nepravilnega ravnanja določenih posameznikov, ki niso več zaposleni pri ByteDance”. Dodala je, da so protokole za dostop do uporabniških podatkov od takrat “znatno poostrili.”

Zatrdila je še, da so uporabniški podatki TikToka shranjeni v podatkovnih centrih zunaj Kitajske, “omejen dostop zaposlenih iz Kitajske” pa da je potreben “za podporo naši globalni skupnosti.” Poudarila je tudi, da ni kitajska vlada nikoli rekla, naj ji podjetje posreduje uporabniške podatke, niti ni podjetje tega nikoli storilo.

Hiter vzpon TikToka je edinstven v zgodovini interneta. V nekaj letih je iz nišne aplikacije za otroke zrasel v enega od vodilnih družbenih medijev, prek katerega uporabniki vse pogosteje spremljajo tudi novice.

ByteDance je TikTok za globalni trg lansiral leta 2018. Septembra 2021 so sporočili, da je platforma dosegla milijardo aktivnih mesečnih uporabnikov. Za doseganje iste številke je Facebook potreboval več kot osem let. Število uporabnikov od takrat še narašča, a TikTok ne razkriva, koliko jih je, pri čemer se sklicuje na politiko podjetja.

Širjenje lažnih novic

Ker uporabniki vse pogosteje uporabljajo aplikacijo kot vir novic – veliko medijev pa novice na platformi redno objavlja – kritiki opozarjajo, da bi lahko bil zmogljivi algoritem zlorabljen za namerno širjenje dezinformacij.

Ameriški uradniki, med njimi direktor FBI Chris Wray, so posebej opozorili, da bi lahko vlada v Pekingu “manipulirala z vsebino” v aplikaciji, da bi vplivala na javno mnenje ali zasejala socialne nemire v tujini.

Chris Wray FBI
Direktor FBI Chris Wray; Profimedia

“Nevarnost, da se TikTok uporablja za namerno širjenje dezinformacij, je resna,” pravi Martin Degeling iz berlinskega think tanka Stiftung Neue Verantwortung, ki je analiziral TikTok. Toda poudarja, da se mu hkrati ta nevarnost “ne zdi bistveno večja kot pri drugih družbenih medijih.”

Tiskovna predstavnica TikToka je zavrnila obtožbe in zatrdila, da si platforma prizadeva “proaktivno omejiti širjenje zavajajočih informacij”. Poudarila je partnerstva z organizacijami za preverjanje dejstev in sistem, ki uporabnike opozori, ko so videoposnetki objavljeni z računov pod nadzorom ali vplivom vlade.

Preberite še: TikTok bo tudi v Sloveniji označeval račune, ki so pod državnim nadzorom

Škodljiv vpliv na mlade?

Še eno vprašanje, ki se poraja pri TikToku, zadeva vpliv aplikacije na duševno zdravje njenih pretežno mladih uporabnikov. V študiji raziskovalnega centra Pew Research so leta 2022 ugotovili, da TikTok v ZDA uporablja več kot dve tretjini vseh najstnikov.

Preberite še: Tudi odrasli moramo skrajšati čas za ekrani: kako to storiti?

Nekateri zdravstveni strokovnjaki so opozorili, da zasnova TikToka spodbuja zasvojenost. Drugi so poudarili, da bi lahko predolga uporaba aplikacije vplivala na kognitivne sposobnosti, zmanjšala pozornost in celo sprožila anksioznost ali depresijo. Pojav so že poimenovali “TikTok možgani”.

otrok, telefon, sedenje, mobitel
PROFIMEDIA

Za kitajsko različico (in predhodnico) Tiktoka, imenovano Douyin, je oblast sprejela pravila, ki omejujejo uporabo za otroke, mlajše od 14 let, na 40 minut na dan.

Preberite še: Izjemno nevaren trend na TikToku, ki terja tudi življenja najstnikov

Toda za zdaj o morebitnem škodljivem vplivu na možgane še nimamo dovolj znanstvenih dokazov, je za DW povedal Philipp Lorenz-Spreen, raziskovalec na berlinskem Inštitutu Max Planck. “Enostavno še ne vemo, kaj TikTok naredi s psihologijo in vedenjem svojih uporabnikov.”

“TikTok je nova platforma in ni zgodovinskega precedensa, iz katerega bi se lahko kaj naučili,” je poudaril in dodal, da TikTok “znanstvenikom otežuje raziskovanje njegovega vpliva, ker jim daje le malo dostopa do svojih podatkov.”

Nova zakonodaja

V Evropski uniji se obetajo spremembe, saj bo jeseni in v začetku prihodnjega leta začela veljati nova zakonodaja. Velike družbene platforme bodo morale raziskovalcem zagotoviti informacije o svojem notranjem delovanju. Ni še jasno, ali bo EU štela TikTok med te velike platforme, a pričakuje se, da ga bo.

Medtem bodo v predstavniškem domu ZDA ta mesec glasovali o predlogu zakona, katerega cilj je prepoved aplikacije. Če bo sprejet, bi lahko Beli hiši dal pravno sredstvo za prepoved platforme po vsej državi. Razlog za to pa je skrb za nacionalno varnost.

TikTok poskuša preprečiti, da bi se to zgodilo. Lobisti podjetja ByteDance so preplavili pisarne zakonodajalcev od Washingtona do Bruslja, da bi jih prepričali, naj omilijo prihajajočo uredbo. Glavni izvršni direktor TikToka Šou Zi Čev pa se s tem namenom srečuje s političnimi odločevalci.

Spremembe se dogajajo po letih, ko je TikTok poskušal razrahljati meje zbiranja in obdelave uporabniških podatkov, je opozorila strokovnjakinja za zasebnost Estelle Masse iz Access Now. Obenem je poudarila, da je pridobivanje množice podatkov že dolgo običajna praksa družbenih medijev.

“Dejstvo, da imamo še vedno vprašanja o TikToku, je nekakšen žalosten industrijski standard,” je dejala. Zato vlade, ko spremljajo TikTok, ne bi smele pozabiti, kaj počnejo druge platforme, kot je Instagram, je opozorila.

“Pošteno je, da je TikTok v središču viharja, vendar je za druge platforme morda priročno, da se skrijejo za TikTokom, medtem ko izvajajo enake ali podobne prakse,” je še poudarila.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje