Evropski komisar: Pot Ukrajine v EU je maraton, ne sprint

Svet 02. Feb 202311:23 1 komentar
Johannes Hahn
Yves Herman (Yves Herman/REUTERS)

"Cilj Ukrajine je v Evropi," je dejal evropski komisar za proračun Johannes Hahn. Ob tem pa je dodal, da je pot pridruževanja EU maraton, ne sprint. Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je medtem Zahod obtožil, da želi uničiti Rusijo. Predsednico Evropske komisije pa, da želi propad ruskega gospodarstva.

Cilj Ukrajine je v Evropi, je v današnji razpravi o petkovem vrhu EU-Ukrajina v Evropskem parlamentu povedal evropski komisar za proračun Johannes Hahn.

Kot je v imenu komisije dejal Hahn, je bila odločitev o skupni poti sprejeta junija lani, ko so voditelji članic unije Ukrajini podelili status kandidatke za članstvo v EU. “Cilj Ukrajine je v Evropi,” je poudaril. “Komisija bo podpirala Ukrajino skozi celoten pristopni proces. Kljub stalnim napadom agresorja v Ukrajini vidimo velik reformni zagon. A kot vemo, je pot pridruževanja EU maraton, ne sprint. Evropski svet bo o naslednjih korakih odločil soglasno,” je dejal Hahn, ki se ne udeležuje obiska komisije v Kijevu.

Razprave na današnjem srečanju Evropske komisije in ukrajinske vlade ter petkovem vrhu EU-Ukrajina v Kijevu se bodo po njegovih besedah osredotočile na korake, potrebne za nadaljnje usklajevanje ukrajinske zakonodaje z evropsko. Podlaga za razpravo bo analitično poročilo komisije, ki je bilo objavljeno danes. Gre za dodatek k mnenju Bruslja o ukrajinski prošnji za članstvo, je pojasnil komisar.

Da bi podprli reformni proces in okrepili odpornost Ukrajine, komisija napoveduje nov paket pomoči tej državi v višini 400 milijonov evrov. Gre za humanitarno pomoč in dvostransko sodelovanje.

Na dnevnem redu srečanj v Ukrajini je tudi podpora EU pri povojni obnovi Ukrajine, je povedal komisar. “Ponovna obnova Ukrajine pa ne more potekati ločeno od zagotavljanja ruske odgovornosti za vojaško agresijo. Grozodejstva, ki jih v Ukrajini izvaja Rusija, ne bodo ostala nekaznovana. Na mizi so vse možnosti, da bi zagotovili celovito preiskavo in pregon,” je poudaril.

Napovedal je vzpostavitev mednarodnega centra za pregon kaznivega dejanja agresije, ki bo imel sedež v Haagu na Nizozemskem. Center bo omogočal usklajevanje preiskav kaznivega dejanja agresije v Ukrajini ter zagotavljal in hranil dokaze za morebitna sojenja v prihodnosti.

Da je treba zagotoviti odgovornost za kaznivo dejanje agresije, je v razpravi v parlamentu v imenu Sveta EU poudaril tudi švedski obrambni minister Pal Jonson. “Odgovorni za vojne zločine in druge najhujše zločine bodo odgovarjali. Še naprej bomo podpirali preiskave Mednarodnega kazenskega sodišča, zločini pod rusko okupacijo ne smejo ostati nekaznovani,” je zatrdil. Napovedal je, da bodo voditelji EU na petkovem vrhu z Ukrajino podprli tudi mirovni načrt ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega.

Ruski zunanji minister: Zahod hoče uničiti Rusijo

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je v današnjem televizijskim intervjuju pred proslavo ob 80. obletnici bitke za Stalingrad dejal, da hoče Zahod uničiti Rusijo. Prav tako je predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen obtožil, da si želi propada ruskega gospodarstva in se spraševal, ali to “ne spominja na rasizem in nacizem”. Lavrov je v intervjuju na državni televiziji trdil, da je predsednica Evropske komisije pozivala k porazu Rusije s ciljem, da bi bilo njeno gospodarstvo uničeno za več desetletij, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ruski zunanji minister je ponovil tudi očitke ruskega predsednika Vladimirja Putina. Ta je “posebno vojaško operacijo” Moskve v Ukrajini označil kot “denacifikacijo” Ukrajine in jo primerjal s sovjetsko vojno proti nacistični Nemčiji.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje