Evropski parlament razrešil podpredsednico parlamenta Evo Kaili

Svet 13. Dec 202211:12 > 12:38 1 komentar
eva kaili
Twitter/Ministry of Labour - State of Qatar via REUTERS

Evropski poslanci so danes na plenarnem zasedanju v Strasbourgu s 625 glasovi za, enim proti in dvema vzdržanima izglasovali razrešitev podpredsednice parlamenta Eve Kaili, osumljene korupcije.

V skladu s poslovnikom Evropskega parlamenta je v torek konferenca predsednikov, ki jo sestavljajo predsednik parlamenta in predsedniki političnih skupin, predlagala parlamentu, da zaradi hudih kršitev predčasno konča mandat podpredsednice. Evropski poslanci so njeno razrešitev izglasovali s 625 glasovi za, enim proti in dvema vzdržanima.

Proti razrešitvi podpredsednice je glasoval zgolj Hrvat Mislav Kolakušić, nepovezani evropski poslanec in nekdanji sodnik, ki sam sebe opisuje kot “aktivista vladavine prava in borca proti korupciji”. Po navedbah Politica gre za poslanca, ki največkrat glasuje proti predlogom, ki so na koncu sprejeti, enako kot večina poslancev glasuje le v 14,8 odstotkih primerov.

Evropski parlament o tem predlogu sicer odloča z dvotretjinsko večino oddanih glasov.

V današnji izjavi so predsednik parlamenta in predsedniki političnih skupin poudarili, da so šokirani in globoko zaskrbljeni zaradi nedavnih razkritij korupcije in kriminalnega vpliva na odločanje v Evropskem parlamentu.

“Vsak vpleteni mora za svoja dejanja odgovarjati,” še piše v izjavi, v kateri konferenca predsednikov poudarja, da bo parlament še naprej podpiral delo policije in pravosodja, da bi zagotovil pravico.

Napoveduje tudi, da bo Evropski parlament začel proces notranje reforme, s katero naj bi okrepili preglednost svojega delovanja in katere del je tudi glasovanje o razrešitvi podpredsednice Kaili. “Zagotovili bomo tudi preglednost in nadzor nad financiranjem organizacij in ljudi, ki imajo dostop do parlamenta,” še piše v izjavi.

“Ne bomo počivali, dokler ne bo povrnjeno polno zaupanje v našo institucijo,” je še poudarila konferenca predsednikov.

Kaili imunitete ne more izkoristiti

Grška evroposlanka, ki so jo prijeli v petek, je v priporu in bo obtožena v preiskavi suma korupcije v Evropskem parlamentu, povezane s Katarjem. 44-letni Evi Kaili so v nedeljo že odvzeli vsa pooblastila in pristojnosti.

Kaili ne more izkoristiti imunitete, ki bi ji sicer pripadala kot poslanki Evropskega parlamenta, ker so jo ujeli med izvedbo kaznivega dejanja. Vir na tožilstvu je potrdil poročila medijev, da je imela Kaili v petek zvečer, ko jo je belgijska policija aretirala, pri sebi “vreče denarja”.

Odvetnik Eve Kaili zatrjuje, da je njegova stranka nedolžna. “Nedolžna je. Nič nima opraviti s podkupninami iz Katarja,” je za zasebno grško televizijo Open TV po poročanju tujih tiskovnih agencij danes dejal njen odvetnik Mihalis Dimitrakopulos.

Gre za enega največjih korupcijskih škandalov v zgodovini Evropskega parlamenta. Belgijsko tožilstvo bo preiskovalo obtožbe o domnevnem podkupovanju, pranju denarja in poskusih vplivanja na politične odločitve v EU s strani Katarja, ki trenutno gosti svetovno prvenstvo v nogometu. Belgijska policija je v okviru preiskave obtožb od minulega konca tedna pridržala šest ljudi. Zasegli so tudi 600.000 evrov gotovine ter telefone in računalnike.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje