V centru za prebežnike na Siciliji nečloveške razmere: “Nimajo hrane in pijače”

Svet 18. Sep 202313:52 > 15:31
Lampedusa
REUTERS/Yara Nardi

Francija ne namerava sprejeti prebežnikov, ki so v zadnjih dneh prispeli na italijanski otok Lampedusa, je dejal francoski notranji minister Gerald Darmanin. Zagotovil pa je, da je Francija pripravljena pomagati Italiji pri nadzorovanju meje. Medtem je sprejemni center na jugu Sicilije najmanj sto prebežnikov zapustilo. Tamkajšnji župan je bil do razmer kritičen ter jih označil za nevzdržne in nečloveške. "Niso pobegnili, da bi šli v druge kraje, ampak da bi poiskali hrano in pijačo," je bil jasen.

Francoski notranji minister Gerald Darmanin je v pogovoru za radio Europe 1 pred današnjim obiskom v Rimu ocenil, da ni mogoče pričakovati takojšnje premestitve migrantov po Evropi.

“Zmotno bi bilo misliti, da je treba migrante zaradi prihoda v Evropo takoj razporediti po vsej Evropi in Franciji, ki že nosi del bremena,” je dejal. Je pa zagotovil pomoč Pariza. “Francija je pripravljena pomagati Italiji nadzorovati njene meje, da bi preprečili prihode ljudi,” je dodal.

Francoski notranji minister bo popoldne obiskal Rim na prošnjo francoskega predsednika. Z italijanskim kolegom Matteom Piantedosijem se bo predvidoma pogovarjal o načinu evropskega sodelovanja zaradi navala migrantov na Lampeduso. Spomnimo, Lampeduso je pretekli konec tedna obiskala tudi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Kot je pojasnil minister, namerava govoriti o varovanju zunanjih meja EU in takojšnjemu razreševanju prošenj za azil. Prepričan je, da bi morali prebežnike nemudoma vrniti v njihove države, če ne izpolnjujejo pogojev za azil.

V sprejemnem centru za migrante v Porto Empedoclu na jugu Sicilije, kamor so pred dnevi z otoka Lampedusa premestili večje število migrantov, danes zaradi prenatrpanosti vlada kaos. Najmanj sto migrantov je preplezalo ograjo sprejemnega centra, kjer naj bi bivalo več kot 1.000 ljudi, in ga zapustilo, pri čemer je bil ranjen najmanj en policist, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa. Center v Porto Empedoclu je sicer prehodne narave. Od tem naj bi migrante premestili v centre v drugih delih Italije, vendar je prišlo do zamud zaradi težav s prevozom.

PROFIMEDIA (Z Lampeduse so prebežnike prepeljali na Sicilijo)

Prebežnike, ki so center samovoljno zapustili, zdaj išče policija. Župan Porto Empedocla Calogero Martello je bil do razmer v centru kritičen ter jih označil za nevzdržne in nečloveške. “Niso pobegnili, da bi šli v druge kraje, ampak da bi poiskali hrano in pijačo,” je povedal za italijanski novičarski portal RaiNews in zahteval pomoč vlade.

Dodal je, da skupine migrantov, ki se sprehajajo po mestu, vzbujajo strah med lokalnimi prebivalci. Prenatrpan sprejemni center naj bi sicer varovalo le okoli 20 policistov, navaja Ansa.