Francoski poslanci niso izglasovali nezaupnice vladi

Svet 20. Mar 202320:25 0 komentarjev
Francija
Opozicijski poslanci so dvignili napise "64 ne pride v poštev", ki se nanašajo na zvišanje upokojitvene starosti (PROFIMEDIA)

Francoski poslanci niso izglasovali nezaupnice vladi premierke Elisabeth Borne, ki je prenekatere prebivalce Francije in opozicijo razburila s sprejetjem pokojninske reforme mimo spodnjega doma francoskega parlamenta. Francoski sindikalisti so ob tem za četrtek napovedali novo veliko stavko, ki bo potekala po vsej državi.

Francoska vlada je danes uspešno pristala glasovanje o nezaupnici – a le za las. Nezaupnico, ki jo je vložila sredinska koalicija Liot s podporo levice, je podprlo 278 poslancev. Če bi jih za nezaupnico glasovalo devet več, potem bi bila ta uspešna, kar pomeni, da bi se morala vlada francoske premierke Elisabeth Borne posloviti.

Francoska opozicija je za vložitev nezaupnice odločila po tem, ko je prejšnji teden vlada sporno pokojninsko reformo sprejela s pomočjo ustavnih pooblastil in mimo parlamenta.

Poslanci spodnjega doma francoskega parlamenta so sicer danes glasovali o še eni nezaupnici, ki pa jo je vložila stranka Nacionalni zbor skrajne desničarke Marine le Pen. To nezaupnico je podprlo 94 poslancev.

Pokojninska reforma, ki je na noge dvignila dobršen del Francije, predvideva povišanje upokojitvene starosti z 62 na 64 let, podaljšuje pa se tudi čas vplačevanja prispevkov v pokojninsko blagajno. Predlog reforme je sicer potrdil francoski senat.

Francoski predsednik Emmanuel Macron, čigar funkcije izid glasovanja o nezaupnici tudi sicer ne bi ogrozil, si lahko po današnjem glasovanju vsaj malo oddahne: spremembe vlade (za zdaj) ne bo, prav tako ostaja živ projekt pokojninske reforme.

Kako stabilna bosta francoska vlada oziroma predsednik Macron v prihodnje, pa je odvisno od nadaljnjega poteka dogodkov. Medtem ko je vodja poslanske skupine opozicijske leve stranke Nepokorna Francija Mathilde Panot napovedala, da “nič ni rešeno” in da “bodo še naprej delali vse, kar lahko, da se reforma razveljavi”, aktivni ostajajo tudi sindikalisti in protestniki.

Sindikati so tako za četrtek napovedali deveto veliko stavko, ki bo potekala po vsej državi. “Spet se bomo srečali v četrtek,” je na shodu v Parizu sporočila sindikalistka iz drugega največjega francoskega sindikata CGT Helene Mayans. Kot navaja STA, naj bi zaradi stavke kontrolorjev letenja danes odpovedali med 20 in 30 odstotkov poletov, že od petka pa ne dela nekaj rafinerij, zaradi česar je na nekaterih črpalkah motena dobava goriva.

Francija
Eric Gaillard/REUTERS

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!