Francoski socialisti v predsedniški boj pošiljajo županjo Pariza

Svet 23. Okt 202120:28 0 komentarjev
anne hidalgo, pariz, francija
Pascal Rossignol/REUTERS

Francoski socialisti so danes v Lillu za svojo kandidatko na predsedniških volitvah, ki bodo v Franciji prihodnjo pomlad, potrdili pariško županjo Anne Hidalgo. 62-letna županja je na glasovanju pred tednom dni dobila tri četrtine glasov.

Anne Hidalgo je od leta 2014 županja francoske prestolnice. 62-letna hči španskih priseljencev, ki so v Francijo pobegnili pred diktaturo Francisca Franca, je leta 2014 postala prva ženska na čelu Pariza. Za glavne teme svoje kampanje je izbrala socialno pravičnost in podnebje. Napovedala je, da si bo prizadevala za okrepitev sindikatov in za omejitev rasti najemnin.

Svoj vzpon od skromnih začetkov v stanovanjskem naselju mesta Lyon je pripisala moči Francije, da otrokom pomaga premagati razredne predsodke. “Želim, da imajo vsi otroci v Franciji enake možnosti, kot sem jih imela jaz,” je dejala.

Glede na ankete sicer lahko pričakuje le med štiri in pet odstotkov glasov, kar pomeni, da se verjetno ne bo uvrstila v drugi krog. Ankete zaenkrat najbolje kažejo sedanjemu predsedniku Emmanuelu Macronu in pa desničarskemu populistu Ericu Zemmourju. Ta uradno še ni napovedal kandidature, a glede na ankete bi lahko računal na med 15 in 17 odstotkov glasov, kar pomeni, da bi lahko ogrozil uvrstitev skrajne desničarke Marine Le Pen v drugi krog volitev.

Doslej je namreč kazalo, da se bosta v drugem krogu pomerila Macron, ki ga podpira med 25 in 28 odstotkov volivcev, in Le Pen.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!