Gary Lineker se po ostrih besedah britanski vladi vendarle vrača na BBC

Svet 13. Mar 202313:23 0 komentarjev
Gary Lineker
PROFIMEDIA

Spor med britansko medijsko hišo BBC in uglednim nogometnim voditeljem Garyjem Linekerjem je končan, slednji se bo vrnil na program. Voditelja je BBC prejšnji teden suspendiral, ker je na Twitterju retoriko britanske konservativne vlade v zvezi z novo azilno politiko primerjal z retoriko Nemčije v tridesetih letih prejšnjega stoletja.

Kot so danes sporočili z britanske javne televizije, se bo nekdanji angleški nogometni reprezentant vrnil na program. Korporacija se je obenem opravičila za “morebitno zmedo, ki jo povzročajo siva področja” njenih smernic glede družbenih medijev.

“Gary je cenjen del BBC in vem, koliko BBC pomeni Garyju. Veselim se, da bo prihodnji vikend spet predstavljal naše vsebine,” je dejal generalni direktor BBC Tim Davie.

Napovedal je tudi neodvisno preiskavo predpisov glede družbenih medijev, ki so jih pri BBC uvedli leta 2020.

Lineker se je znašel v nemilosti BBC, potem ko je prejšnji torek na Twitterju zapisal, da je retorika britanske konservativne vlade v zvezi z novo azilno politiko “podobna retoriki Nemčije v tridesetih letih prejšnjega stoletja”.

BBC je to videl kot kršitev svojih strogih pravil nevtralnosti in je priljubljenega moderatorja suspendiral.

Zaradi tega je več televizijskih osebnosti, moderatorjev in komentatorjev zavrnilo delo za BBC, v paradni oddaji Tekma dneva, ki jo je sicer vodil Lineker, pa so brez komentarjev prikazali zgolj vrhunce tekem, prvič v zgodovini pa so oddajo predvajali brez voditelja, gostov in komentarjev v krajši, 20-minutni izvedbi.

PROFIMEDIA

Kritiki so BBC očitali, da se je uklonil pritiskom vlade. Zaplet je komentiral tudi premier Rishi Sunak, ki je izrazil upanje, da bo spor “pravočasno rešen”.

Lineker je z razpletom zadovoljen. Z veseljem se vrača v eter, je povedal 62-letnik.

“Po nadrealističnih nekaj dneh sem vesel, da nam je uspelo to prebroditi. Rad bi se zahvalil vsem za neverjetno podporo, še posebej svojim kolegom na BBC Sport za izjemno solidarnost. Nogomet je ekipna igra, a njihova podpora je bila ogromna,” je danes na Twitterju zapisal Lineker.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!