Golob o napetostih na Kosovu: Dogovor mogoč le s pritiskom mednarodne skupnosti

Svet 01. Jun 202319:18 1 komentar
kosovo
PROFIMEDIA

Premier Robert Golob meni, da je dogovor o napetostih na Kosovu mogoče doseči le ob pritisku mednarodne skupnosti. Golob se je v Moldaviji sestal tako s kosovsko predsednico Vjoso Osmani kot srbskim predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Dogovor glede napetosti na Kosovu je mogoče doseči samo ob pritisku mednarodne skupnosti, je danes po koncu vrha Evropske politične skupnosti v Moldaviji povedal premier Robert Golob. Ob robu se je sicer sestal z vsemi voditelji držav Zahodnega Balkana, tudi kosovsko predsednico Vjoso Osmani in srbskim predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Kot je po srečanju povedal Golob, so se v popoldanske pogovore o zadnjih napetostih na Kosovu vključili tudi voditelji največjih evropskih držav, kar je po njegovem mnenju tudi prav.

“Do dogovora je namreč mogoče priti samo s pritiskom mednarodne skupnosti,” je poudaril.

Tudi sam je govoril tako s srbskim predsednikom Vučićem kot kosovsko predsednico Vjoso Osmani. Premier je ostro obsodil nasilje, ki smo mu bili priča v zadnjih dneh na severu Kosova. Izpostavil je nujnost sodelovanja kosovskih oblasti s predstavniki mednarodne skupnosti s ciljem čimprejšnje umiritve napetosti, so sporočili iz premierjevega kabineta.

Kosovo
PROFIMEDIA

V izjavi za novinarje je izpostavil popoldanski srečanji s predsedujočo predsedstvu BiH Željko Cvijanović in novim črnogorskim predsednikom Jakovom Milatovićem. V pogovoru s slednjim je Golob izpostavil nadaljevanje močne podpore Črni gori na njeni poti v EU in krepitev že odličnih odnosov med prijateljskima državama, so zapisali na vladnem Twitterju.

Premier je sicer v okviru drugega vrha Evropske politične skupnosti, na katerem se je zbralo okoli 50 evropskih voditeljev in predsedniki institucij EU, sodeloval na eni od okroglih miz na temo energetike in povezljivosti. V razpravi je med drugim poudaril pomen prehoda in vlaganja v obnovljive vire energije ter izgradnje sodobne energetske infrastrukture. Zagotoviti je treba, da bo elektroenergetsko omrežje zadostilo potrebam pospešenega prehoda na nizkoogljične vire energije.

Dejal je še, da so bili voditelji na srečanju v Moldaviji enotni. “Samo ko stojimo enotno, lahko kot Evropa dosegamo rezultate. Tega načela se, ko se srečamo, vedno držimo,” je poudaril, pri čemer je omenil rusko agresijo na Ukrajino.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje