Guess brez dovoljenja uporabil Banksyjevo delo, ta zato ljudi poziva h kraji

Svet 19. Nov 202218:15 1 komentar
banksy, guess, izložba
Henry Nicholls/Reuters

Ena od trgovin modne znamke Guess v središču Londona je brez dovoljenja uporabila delo znanega uličnega umetnika Banksyja. Ta se je na Instagramu odzval tako, da je nakupovalce pozval, naj obiščejo trgovino in v njej kaj ukradejo: "Moje delo so uporabili, ne da bi me vprašali za dovoljenje, zakaj bi bilo torej narobe, če vi enako storite z njihovimi oblačili?"

Slavni umetnik Banksy je v petek kritiziral prestižno modno znamko Guess, ker je v eni od londonskih trgovin brez dovoljenja uporabila njegova dela, obenem pa se je domislil povračilnega ukrepa.

Umetnik, čigar identiteta je že dolga leta skrivnost, je sliko trgovine v središču Londona objavil na Instagramu, ob njej pa pripisal: “Pozor vsem tatovom. Prosim, obiščite trgovino Guess na ulici Regent street. Moje delo so uporabili, ne da bi me vprašali za dovoljenje. Zakaj bi bilo torej narobe, če vi enako storite z njihovimi oblačili?” je sporočil svojim 11,6 milijona sledilcem.

Izložbeno okno trgovine je krasil Banksyjev grafit Flower Thrower (Metalec rož, op.a.), v izložbi pa je bila nova kolekcija Guessa.

Po Banksyjevi objavi na Instagramu je osebje izložbo zakrilo, Guess pa se na umetnikove obtožbe še ni odzval.

Banksy, guess, izložba
Henry Nicholls/Reuters

Prejšnji teden je Banksy razkril nov grafit v ukrajinskem mestu Borodjanka, ki je bilo do aprila pod rusko okupacijo in je bilo močno poškodovano v prvih dneh ruske invazije na Ukrajino.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje