Hekerski napad v Evropskem parlamentu: zlorabljeni dve napravi članov pododbora

Svet 21. Feb 202416:08 > 20:49 0 komentarjev
Evropski parlament
Foto: Yves Herman/REUTERS

Dve napravi članov ali sodelavcev pododbora Evropskega parlamenta za varnost in obrambo (SEDE) sta bili tarči vohunske programske opreme, poroča Politico. Članom so svetovali, naj svoje mobilne telefone predložijo v pregled informacijski službi. Med njimi je tudi slovenski evroposlanec Klemen Grošelj, ki pravi, da ne gre za prvi takšen primer. "To samo potrjuje, kako potrebna so vlaganja v vse vidike digitalne varnosti," je dejal v odzivu.

Eden od članov SEDE je v torek opravil rutinski pregled mobilnega telefona, ki je pokazal sledove vohunske programske opreme, poroča Politico. Po besedah člana pododbora, ki ga ne imenujejo, ni jasno, zakaj bi lahko bil tarča hekerjev.

Namestnica tiskovnega predstavnika Evropskega parlamenta Delphine Colard je nato danes v izjavi sporočila, da so bili zaradi sledi, najdenih v dveh napravah, člani SEDE pozvani, naj svoje telefone predložijo v pregled informacijski službi parlamenta, še poroča Politico.

“V danem geopolitičnem kontekstu in glede na naravo dokumentov, ki jih spremlja pododbor za varnost in obrambo, napravam članov pododbora in podpornega osebja namenjamo posebno pozornost,” je še navedeno v izjavi.

Evropski parlament je namreč pred junijskimi volitvami v visoki pripravljenosti zaradi morebitnih kibernetskih napadov in tujega vmešavanja v volitve.

Grošelj: “To samo potrjuje, kako potrebna so vlaganja v vse vidike digitalne varnosti”

Med člani pododbora je tudi evroposlanec iz Slovenije Klemen Grošelj (Renew/Svoboda), ki je v odzivu za STA pojasnil, da je dal svoj telefon v varnostni pregled nazadnje lani pred poletjem, bo pa prihodnji teden pregled ponovil. Kot je dodal, primer kolegic in kolegov iz SEDE ni prvi.

“Je pa dejstvo, da smo poslanci in strokovni sodelavci Evropskega parlamenta pač postali cilj različnih zlonamernih akterjev. Kot kaže so izvajalci teh napadov ocenili, da so naši zasebni mobilni telefoni tista ranljiva točka, ki jo lahko uporabijo, saj je siceršnje digitalno omrežje parlamenta dokaj dobro varovano. Ne glede na to pa to samo potrjuje, kako potrebna so vlaganja v vse vidike digitalne varnosti,” je sporočil.

Ob tem je bil parlament v preteklih letih večkrat v središču razprav v povezavi s hekerskimi napadi in vohunjenjem, leta 2022 pa so ustanovili tudi poseben odbor za preiskavo zlorab sporne vohunske opreme Pegasus, ki jo je več evropskih vlad uporabljalo za sledenje novinarjem, aktivistom in politikom.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!