V vroči poslanski razpravi o korupciji so padali tudi zelo hudi očitki

Slovenija 21. Feb 202413:28 47 komentarjev
Janez Janša
Borut Živulović/BOBO

V državnem zboru je na izredni seji o korupciji potekala vroča razprava. Sejo je zaradi afere sodna stavba, zaradi nakupa 13.000 prenosnikov in lastništva premierja v podjetju Star Solar zahtevala stranka SDS. Poslanec SDS Žan Mahnič je celo dejal, da je aktualni premier Golob "najbolj koruptiven predsednik vlade v zgodovini Slovenije". Poslanka Svobode Lena Grgurevič pa mu je vračala z naštevanjem korupcijskih afer SDS in dejala: "Od kod si jemljete moralno pravico razpravljati o korupciji, kolegi? Menim, da SDS te moralne pravice nima. Spisek afer je predolg in je brutalen." Ali bo SDS vložila tudi interpelacijo zoper celotno vlado, ki jo je Janša enkrat že napovedal? Jo pripravljamo, je odgovoril predsednik SDS. Odhajajoča ministrica Dominika Švarc Pipan pa je med drugim povedala, da pričakuje, da je kot podpisnica sporne pogodbe o nakupu stavbe na Litijski zajeta v preiskavo (to afero preiskuje tudi NPU, op. a.), dodala pa je, da je njena vest pri tem čista.

Izredna seja o korupciji je mestoma spominjala na tekmovanje med levo in desno politično opcijo, katera ima na vesti več domnevnih nepravilnosti.

Janez Janša, predsednik SDS, ki je to sejo tudi zahtevala, je dejal, da je povod za sejo dal sam premier Robert Golob, ko je ob srečanju z generalno direktorico Unesca Audrey Azoulay dejal, da imajo v koaliciji zaradi korupcije krizo.

Čudil se je, kako je mogoče, da pri nakupu sodne stavbe, o čemer je vlada odločala dvakrat, prav nikomur ni zazvonil alarm. Razlaga, da naj bi bili za ta nakup krivi zgolj uradniki na ministrstvu ali generalni sekretar ene od koalicijskih strank, se mu ne zdi verjetna.

“Vi trdite, da od vrat ministra za pravosodje naprej nihče ni odgovoren. Če kupimo to razlago, se postavi vprašanje, koliko takšnih okostnjakov je še v omari te vlade, če lahko neke službe ‘naštrikajo’ neko zadevo, za katero gre denar iz državne proračunske rezerve namesto v sklad za obnovo po poplavah za nakup propadajoče stavbe,” je dejal Janša.

In nadaljeval: “Če prodajate to razlago, je treba opraviti forenzično preiskavo vseh podobnih prerazporeditev denarja, vseh takšnih nakupov, ker ni nobenega jamstva, da je pri ostalih zadevah to preverjanje delovalo.”

Obregnil se je tudi ob delo policije, saj da po njegovem vedenju še noben kriminalist ni obiskal ministrstva. “Depolitizirana policija je zelo hitra, ko gre za stvari, ki vladajoče motijo, ko gre pa za prvovrsten korupcijski škandal, ki ga priznava sam predsednik vlade, pa glejte, nobenega kriminalista na kraju,” je dejal.

Janša: Interpelacijo vlade pripravljamo

V SDS so že napovedali, da je ta izredna seja le uvod v nadaljnje korake. Janša je pred časom na omrežju X zapisal, da je čas tudi za interpelacijo celotne vlade. Na vprašanje, ali jo bodo vložili, je v izjavi za medije dejal: “Pravzaprav se vsak teden zgodi toliko stvari, da bi morali imeti odprto interpelacijo.” In dodal, da interpelacijo vlade pripravljajo.

“Šla bo na strateške stvari. Namen tega, kar počnemo, je preprečiti, da bi ta koalicija situacijo tako poslabšala, da se je ne bi dalo potem rešiti niti v naslednjem mandatu.” Kdaj jo bodo vložili, ni razkril, rekoč, da za razliko od aktualne vlade nimajo časovnice.

Ocenil je tudi, da je vladna kriza že nastopila, a da razmerje moči v parlamentu onemogoča koalicijo “drugačne barve” ali “bolj uravnoteženo” koalicijo. Zato se bo po njegovi oceni vladna kriza najprej reševala z rekonstrukcijo vlade, s čimer bi koalicija pridobila še nekaj časa, v naslednjem koraku pa tudi s predčasnimi volitvami, je prepričan prvak SDS.

Odhajajoča ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan mu ni ostala dolžna. Pojasnila je, da je objektivno odgovornost za nakup stavbe na Litijski v Ljubljani sprejela, premierju ponudila odstop, ki ga je ta sprejel in tudi že poslal v državni zbor.

Povedala je tudi, da so njene odločitve in odločitve vlade temeljile na prirejeni dokumentaciji in prikrivanju informacij. In ocenila, da SDS te seje ni sklicala z namenom boja proti korupciji, pač pa da je vanjo vključena interpelacija zoper pravosodno ministrico.

Nato pa je predsedniku SDS vrnila žogico z besedami, da je ta seja “odvračanje pozornosti od dejstva, da je prejšnja Janševa vlada storila vse, da uniči ali pa vsaj paralizira učinkovitost delovanja sistema organov, odgovornih za odkrivanje, preiskovanje in pregon korupcijskih praks”.

Ob tem je naštela znižanje tožilskih plač in blokiranje imenovanja evropskih delegiranih tožilcev in dejala, da je SDS edina stranka, ki kategorično nasprotuje krepitvi neodvisnosti sodstva, je dodala.

S kričanjem o krivosodju ste erodirali zaupanje v ta pomembni sistem, je še stranki SDS očitala Švarc Pipan in nadaljevala, da so si s tem ustvarjali podlago za to, “kar so potem kasneje počeli”.

Dominika Švarc Pipan je povedala tudi, da pričakuje, da je kot podpisnica sporne pogodbe o nakupu stavbe na Litijski zajeta v preiskavo (to afero preiskuje tudi NPU; op. a.), dodala pa je, da je njena vest pri tem čista.

“Korupcija ima imena in priimke”

Po uvodnih nastopih predsednika SDS in odhajajoče pravosodne ministrice so besedo dobili poslanci, najbolj pa so se mnenja kresala med poslancem SDS Žanom Mahničem in poslanko Svobode Leno Grgurevič.

Mahnič je dejal celo, da je aktualni premier Golob “najbolj koruptiven predsednik vlade doslej”, in pri tem našteval Golobov račun v Romuniji, ko je bil še predsednik uprave Gen-I, njegovega svetovalca za varnost Miloša Milovića, ki bo zaradi sojenja v drugi zadevi moral v zapor, citiral je tudi besede iz pisma nekdanjega v. d. generalnega direktorja policije Boštjana Lindava ob njegovem odhodu v pokoj ta teden.

“Resnično se ne piše nič dobrega v boju zoper korupcijo v državi, kjer se preganja in obračunava z ljudmi, ki opozorijo na nepravilnosti. Zaskrbljujoče je dejstvo, da se preganja in obračunava s posamezniki, tudi z zlorabami državnih organov in medijev, samo zato, da se odvrne pozornost od tistega, ki je, po mojem mnenju, prekoračil svoja pooblastila in pristojnosti in kršil zakon o integriteti,” je med drugim zapisal Lindav.

Lena Grgurevič iz Svobode je Mahniču vračala z naštevanjem afere Patria, nakupa zemljišča v Trenti, povezave z Rokom Snežičem … in dejala: “Od kod si jemljete moralno pravico razpravljati o korupciji, kolegi? Menim, da SDS te moralne pravice nima. Spisek afer je predolg in je brutalen.”

Zvone Černač (SDS) je Švarc Pipan spraševal, da jo je njen zdaj že razrešeni generalni sekretar Uroš Gojkovič (iz SD) “19. decembra lani opozoril, da tega posla ni mogoče izpeljati, ker ni zagotovljenih sredstev? Ali drži, da jo je še tri dni kasneje na to ponovno opozarjal? In, ali drži, da se je 22. decembra na hitro zgodil preobrat po tistem, ko je zeleno luč dal minister za finance za protizakonito izpeljavo posla'”

Damijan Zrim, poslanec SD, ki jo je afera sodna stavba močno zamajala, pa je opozarjal, da ima korupcija konkretna imena in priimke in da ne kaže razpravljati v smeri, da so “koruptivni vsi v SD, vsi v SDS, vsi v Svobodi …”

Kdo je “nastavil” Simona Starčka?

Operativno je na poslu nakupa sodne stavbe kot vodja službe za investicije in nepremičnine na ministrstvu za pravosodje delal tudi Simon Starček, ki je bil do leta 2017 član SDS, a je bil v času tretje Janševe vlade najprej v. d. generalnega direktorja Fursa, po prihodu Ivana Simiča na to delovno mesto pa drugi človek Fursa. S Fursa so ga na ministrstvo za pravosodje za nedoločen čas premestili le slaba dva tedna pred nastopom Golobove vlade.

Na delovno mesto vodje službe za investicije pa je bil razporejen že v času Golobove vlade oziroma ko je bila Švarc Pipan že ministrica. Mahnič je zato Švarc Pipan izzval, naj pojasni, kako se je to zgodilo. Odgovorila je, da je Starčka na delovno mesto vodje službe za investicije imenoval njen zdaj že razrešeni generalni sekretar pravosodnega ministra Uroš Gojkovič.

Razprava, ki je bila na začetku zelo burna, se je proti koncu vendarle nekoliko umirila. V njej so sicer sodelovali bolj ali manj zgolj poslanci Svobode in SDS, poslanci preostalih parlamentarnih strank – z izjemo SD – se k besedi niso prijavljali. Predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič je ob koncu razprave dejala, da imajo ljudje verjetno že “poln kufer, da drug drugega obkladamo z aferami”. Zato je poslankam in poslancem predlagala, da bi ustanovili neformalno delovno skupino in na tak način strnejo moči v boju proti korupciji. Dejala je, da bi bila omenjeno skupino pripravljena tudi sama voditi “Kaj pa, če bi enkrat naredili vsi skupaj nekaj koristnega,” je poslance pozvala Klakočar Zupančič.

V SDS so ob sklicu pripravili tudi predlog priporočil vladi za izboljšanje stanja na področju boja proti korupciji, a jih je v torek zavrnil že pristojni odbor za pravosodje, zato poslanci o njih ne bodo glasovali. Med drugim so predlagali, naj državni zbor pozove vlado k pripravi zakonskih rešitev na področju preventive v zvezi s koruptivnimi ravnanji, ki bodo omogočile učinkovitejše in hitrejše odkrivanje, preiskovanje in sojenje v primeru kaznivih dejanj korupcije. Predlagali pa so tudi, naj vlada razmisli, ali je še sposobna opravljati svojo funkcijo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje