Helikopter na Marsu je za vedno obstal (VIDEO)

Magazin 27. Jan 202412:06 1 komentar

Po 72 zgodovinskih poletih je helikopter Ingenuity, prvo leteče plovilo na drugem planetu, zaradi nepopravljive poškodbe končal svojo misijo.

Helikopter, ki so mu pri Nasi nadeli ime Ingenuity (angleško: iznajdljivost) je bil prvotno zasnovan kot poskus, a je postal prvo leteče plovilo, ki je delovalo in letelo na drugem planetu.

Prvič je na rdečem planetu poletel 19. aprila 2021. Vse od takrat je bil “zanesljiv pomočnik roverja Perseverance (angleško: vztrajnost) in je skupaj opravil 72 poletov.

Med njegovim zadnjim poletom ta mesec pa si je helikopter poškodoval rotor. To so nadzorniki na Zemlji ugotovili na podlagi posnetkov, ki so jih dobili z Marsa. Ekipa v Nasinem laboratoriju za reaktivni pogon v Pasadeni je tako ugotovila, da je bila poškodovana vsaj ena lopatica rotorja iz ogljikovih vlaken, zaradi česar helikopter ne more več leteti. “Nasa preiskuje možnosti, da so lopatice zadele ob tla,” je povedal direktor Nase Bill Nelson.

“Letel je višje in dlje, kot smo si kdajkoli predstavljali”

Ingenuity je v času svojega delovanja presegel vsa pričakovanja. Nasina ekipa je pričakovala, da bo helikopter v 30 dneh izvedel samo pet testnih poletov.

Ko pa jih je uspešno opravil, so njegovo vlogo iz eksperimentalnega plovila spremenili v vlogo zračnega izvidnika za rover Perseverance, piše CNN. Helikopter je preletel veliko področij, ki so pritegnila zanimanja znanstvenikov, posnel fotografije in pomagal ekipi misije določiti naslednje roverjeve cilje. Zadnji polet je helikopter opravil 18. januarja.

Rover in helikopter sta zadnjih nekaj let skupaj raziskovala krater Jezero, kraj starodavnega jezera in delte reke na Marsu. Znanstveniki upajo, da bodo iz vzorcev, ki jih je na tem območju zbral rover Perseverance in ki jih bodo prihodnje misije vrnile na Zemljo, lahko ugotovili, ali je na rdečem planetu kdaj obstajalo življenje.

“Zgodovinsko potovanje Ingenuityja, prvega letala na drugem planetu, se je končalo,” je v izjavi za javnost dejal Nelson. “Ta izjemni helikopter je letel višje in dlje, kot smo si kdajkoli predstavljali. Z misijami, kot je Ingenuity, NASA utira pot prihodnjim poletom v našem sončnem sistemu ter pametnejšim in varnejšim človeškim raziskovanjem Marsa in naprej,” je dejal Nelson. “To je tisto, kar poskušamo narediti pri Nasi: narediti nemogoče mogoče. Zato: hvala, Ingenuity,” je zaključil.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje