Hkrati je izbruhnilo več kot ducat vulkanov: nekatere skrbi, strokovnjaki mirijo

Magazin 20. Nov 202320:49 0 komentarjev
Etna, Sicilija, vulkan, izbruh
Izbruh vulkana Etne, 13. novembra 2023 (Foto: PROFIMEDIA)

Po svetu je v zadnjem, precej kratkem času izbruhnilo več kot ducat vulkanov, kar je vznemirilo mnogo ljudi predvsem na družbenih omrežjih.

“Danes sem videl potrjena in relevantna poročila o vulkanski dejavnosti na Islandiji, Švedskem, Japonskem in zdaj v Mehiki. Nobenih možnosti ni, da so vse to naključja …” je pred dnevi napisal eden od uporabnikov omrežja X. Njegova objava ni bila edina te vrste in mnoge so vznemirile ljudi, ki jih je zaskrbelo, da se dogaja nekaj nenavadnega.

Strokovnjaki so hitro razblinili strahove.

Že pod omenjeno objavo se je pojavil napis, da je število trenutno potekajočih vulkanskih izbruhov povsem povprečno. Običajno poteka 40–50 izbruhov v danem trenutku po vsem svetu; na dan te objave jih je potekalo 46, je zapisano v pojasnilu. V drugem je dodano, da na Švedskem ni aktivnih vulkanov. V času, ko to pišemo, po podatkih inštituta Smithsonian, ki spremlja vulkansko aktivnost po svetu, poteka 19 vulkanskih izbruhov – nam najbližji je izbruh vulkana Etne na Siciliji, ki sicer traja že skoraj eno leto, o zadnjih dogodkih pa smo pred dnevi pisali tudi mi – čeprav seznam ne vključuje prav vseh bruhajočih vulkanov.

“Bolj čudno bi bilo, če ne bi izbruhnil prav noben vulkan”

Vulkani ves čas bruhajo po svetu. To je normalno,” je na omrežju X objavil vulkanolog in znanstveni novinar Robin George Andrews, ki dodaja, da je izbruhov dovolj, da bodo nekateri vulkani vedno bruhali ob istem času. “Veste, kaj bi bilo res čudno? Če ne bi izbruhnil prav noben vulkan,” dodaja.

Kot je za Newsweek prejšnji teden povedal direktor programa Global Volcanism, ki spremlja aktivnost vulkanov po svetu, Ben Andrews, se je v zadnjih 30 letih v vsakem trenutku na splošno dogajalo približno 40 do 50 izbruhov. Od leta 1991 je bilo vsako leto med 56 in 88 izbruhov; do zdaj (novembra 2023, op. p.) se je zgodilo 67 izbruhov. Lani pa jih je bilo 85.” Dodal je še, da lahko medijska poročila ter izboljšane fotografije in videoposnetki izbruhov pritegnejo več pozornosti javnosti in dajejo vtis, kot da gre za nekaj nenavadnega.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!