Ognjenik na Islandiji bi lahko izbruhnil v naslednjih dneh

Svet 17. Nov 202318:22 0 komentarjev
Razpoke na islandiji
Foto: PROFIMEDIA

Strokovnjaki opozarjajo, da bi lahko v prihodnjih na Islandiji izbruhnil ognjenik. Tla se v okolici mesta Grindavik še vedno tresejo, danes so zabeležili že okoli tisoč potresov.

Na Islandiji bi lahko v prihodnjih dneh izbruhnil ognjenik, je opozorila vodja oddelka za vulkanizem na državnem meteorološkem uradu Kristin Jonsdottir. Urad je sicer od polnoči zabeležil okoli tisoč potresov. Geofizik Benedikt Ofeigsson pa ocenjuje, da se podzemni tuneli, ki jih magma ustvarja pod polotokom Reykjanes, še naprej širijo.

Meteorološki urad je opozoril, da se deformacija tal nadaljuje, vendar se je sedaj nekoliko upočasnila. Plin, ki nakazuje na prisotnost magme, pa so izmerili v bližini elektrarne Svartsengi severno od mesta Grindavik, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Na Islandiji so že pred tednom dni zaradi potresov in nevarnosti izbruha ognjenika razglasili izredne razmere. Mestu Grindavik, ki leži okoli 40 kilometrov jugozahodno od prestolnice Reykjavik, pa že nekaj dni grozi izbruh vulkana.

Na fotografijah, ki so jih pred dnevi posneli na potresnem območju, so namreč na ulicah mesta vidne globoke razpoke in več kot meter široke luknje. V luči tega so oblasti iz mesta evakuirale 3.700 prebivalcev.

Konec oktobra je polotok Reykjanes, na katerem je ognjenik Fagradalsfjall, začelo stresati na tisoče potresnih sunkov. Ognjenik je sicer nazadnje izbruhnil leta 2021.

Tudi slovensko veleposlaništvo v Koebenhavnu, pristojno za nordijske države, je v soboto zvečer na družbenem omrežju X opozorilo na verjetnost skorajšnjega vulkanskega izbruha na Islandiji. Ob tem je potnikom svetovalo, naj upoštevajo navodila lokalnih organov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!