Hojs napovedal policijsko pomoč Litvi pri soočanju z migracijami

Svet 19. Avg 202120:49 0 komentarjev
Litva
Janis Laizans/REUTERS

Notranji minister Aleš Hojs se je danes v Portorožu sestal s slovaškim kolegom Romanom Mikulcem. Med drugim sta se pogovarjala o problematiki nezakonitih migracij iz Belorusije, pri čemer je Hojs sporočil, da je Slovenija Litvi že donirala 10 kilometrov "tehničnih ovir", tja pa bosta v kratkem odšla še dva slovenska policista.

Slovenska policista bosta litovskim kolegom pomagala pri nadzoru meje z Belorusijo, so sporočili z notranjega ministrstva. Litva je na drugi strani spomladi pomagala Sloveniji pri varovanju schengenske meje s Hrvaško. Skupaj z estonskimi in poljskimi policisti so bili na meji s Hrvaško med majem in začetkom julija.

Podobno je solidarnost z Litvo izrazila tudi Slovaška, skupaj pa sta napovedali tudi solidarnost z Latvijo in Poljsko, če bo to potrebno, so še sporočili z notranjega ministrstva.

Aleš Hojs in Roman Mikulec sta se sicer pogovarjala tudi o razmerah v Afganistanu, kjer so oblast prevzeli talibani. Razpravljala sta o nadaljnjih ukrepih zaradi tamkajšnjih razmer in možnega vpliva na varnostne razmere v EU. Ministra sta izmenjala tudi izkušnje o evakuaciji lokalnega osebja v Afganistanu, ki je sodelovalo z vojaki obeh držav v Afganistanu, so še zapisali v sporočilu za javnost.

Situacija v Afganistanu je bila sicer danes tudi tema telefonskih pogovorov premierja Janeza Janše s predsednikom Evropskega sveta Charlesom Michelom in visokim zunanjepolitičnim predstavnikom EU Josepom Borrellom. Kot je Janša sporočil na Twitterju, je z Michelom in Borrellom razpravljal še o nadaljnjih aktivnostih Sveta EU glede na “spreminjajočo se geopolitično situacijo”.

Z Michelom pa sta se posvetila še konferenci o prihodnosti Evrope, pripravam na Blejski strateški forum ter na vrh EU-Zahodni Balkan, je še sporočil Janša.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!