Hrvaški analitik: Rusi nasedli izjemno dobri ukrajinski zvijači

Svet 14. Sep 202216:03 6 komentarjev
vojna v ukrajini
PROFIMEDIA

Vojaški analitik Marinko Ogorec je v pogovoru za hrvaški radio dejal, da je bila uspešna ukrajinska ofenziva v okolici mesta Harkov na severovzhodu države "izjemno dobra ukrajinska zvijača", ki so ji Rusi nasedli, in da so ruske obveščevalne službe očitno zatajile.

Ukrajinska vojska je v regiji Harkov na severovzhodu države v uspešni protiofenzivi pred dnevi osvobodila kar nekaj območij, ki so po začetku ruske invazije 24. februarja padla pod ruski nadzor. Med drugim je Ukrajina znova prevzela nadzor nad železniškim vozliščem Kupjansk, ki je ključen za zagotavljanje zalog ruske vojske na fronti. Rusija je umik priznala.

“To, kar se je zgodilo, je bila izjemno dobra zvijača, Rusi so ji absolutno nasedli. Z drugimi besedami – izjavili so, da bodo izvedli ofenzivo. Nekako so nakazali, da bo ofenziva na južnem območju, bilo je celo nekaj manjših protestnih napadov na tem območju, a prava ofenziva se je zgodila v bližini mesta Harkov. Maske so padle, Rusi so presenečeni, saj se je zgodilo nekaj, kar se jim ne bi smelo. Očitno je, da so njihove obveščevalne službe zatajile, in to ne prvič,” je v oddaji za hrvaški radio dejal vojaški analitik Marinko Ogorec.

Nekdanji hrvaški veleposlanik v Rusiji Božo Kovačević je ocenil, da je očitno, da je rusko vodstvo naredilo vrsto napačnih ocen. Ena od teh je bila, da so računali, da bo za popoln uspeh operacije dovolj le nekaj dni, morda nekaj tednov. “To se je izkazalo za napačno,” je dejal.

Kaj je razlog ukrajinskega uspeha v Harkovu

Težko in drugo orožje ter oprema, ki ga Ukrajini pošilja Zahod, je pomemben dejavnik zadnjega uspeha ukrajinske vojske. Prav tako je tokrat dobljenim bitkam botrovala številčna premoč – običajno namreč velja, da je napadalec uspešen, ko je razmerje moči 3 : 1. Medtem ko v Ukrajini že od začetka vojne velja, da lahko v vojsko vpokličejo vse polnoletne moške, v Kremlju odločitve o splošni mobilizaciji niso sprejeli. Doslej so ruski redni vojski na bojiščih na vzhodu Ukrajine pomagali predvsem plačanci (Wagner).

Ukrajinska protiofenziva na vzhodu države se sicer nadaljuje. Potem ko so se ruski vojaki umaknili z obširnih območij, zdaj poteka bitka za Liman v regiji Doneck, ki pa za zdaj ostaja v ruskih rokah. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je danes obiskal mesto Izjum v harkovski regiji, ki ga je ukrajinska vojska osvobodila pred dnevi. Več o tem pa v članku Ruske in ukrajinske sile bijejo bitko za Liman na vzhodu Ukrajine.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.