Hrvaški premier Plenković kritiziral predsednika: “Mislim, da je to sramotno”

Svet 30. Maj 202316:55 0 komentarjev
Andrej Plenković, Zoran Milanović
Andrej Plenković in Zoran Milanović (Foto: PROFIMEDIA)

Hrvaški premier Andrej Plenković je bil kritičen do predsednika države Zorana Milanovića, ker se ni udeležil slovesnosti ob hrvaškem dnevu državnosti. Milanović 30. maja ne priznava za praznik dneva državnosti, ampak ga označuje za praznik vladajoče stranke HDZ, zato se slovesnosti na ta dan ne udeležuje. "Mislim, da je to sramotno," je dejal Plenković.

Na slovesnosti ob dnevu državnosti sta hrvaški premier Andrej Plenković in predsednik hrvaškega sabora Gordan Jandroković položila venec ob spomenik domovini v Zagrebu. Predsednika države Zorana Milanovića na slovesnosti ni bilo, enako kot v preteklih letih. “Mislim, da je to sramotno. To vprašanje bi mu morali uvrstiti na dnevni red in ga vprašati, kateri predsednik ne spoštuje dneva državnosti lastne republike,” je danes izjavil Plenković.

Ocenil je, da takšnega primera še ni bilo. “Imam dovolj let in izkušenj ter ne vem niti za enega drugega državnika, ki ne spoštuje dneva državnosti lastne države,” je dodal. Enako po njegovih besedah velja tudi za opozicijo, ki je v večini prav tako ni bilo na slovesnosti. Premier je ob dnevu državnosti sicer čestital vsem državljanom. “33 let ni veliko, a je ogromno v zgodovini hrvaškega naroda. Svoboda, demokracija, mednarodno priznanje, osvoboditev okupiranih območij v domovinski vojni in zmaga proti Miloševićevi velikosrbski agresiji, vse to so ključne lastnosti in temelji hrvaške države,” je dejal.

Ob dnevu državnosti se na Hrvaškem spominjajo konstituiranja oz. prvega zasedanja prvega večstrankarskega sabora 30. maja 1990. Na ta dan je stranka HDZ formalno prevzela oblast, sabor pa je bil tedaj še vedno del Socialistične Republike Hrvaške. Kritiki praznovanja dneva državnosti na 30. maj menijo, da je ta dan predvsem praznik prihoda stranke HDZ na oblast. Obenem menijo, da bi bilo dan državnosti treba praznovati 25. junija, na dan, ko je sabor leta 1991 sprejel odločitev o odcepitvi od Jugoslavije.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!