Hrvaški premier prvič na obisku v Srbiji, kjer se ne bo srečal z Vučićem

Svet 23. Jun 202308:12 > 14:27 2 komentarja
Andrej Plenković: cene plina in elektrike
Andrej Plenković (PROFIMEDIA)

Hrvaški premier Andrej Plenković je danes prvič v svojem mandatu obiskal Srbijo, ki je od sosednjih držav še edine ni obiskal. V Subotici bo odprl Hrvaški dom.

Andrej Plenković je že prispel v Srbijo, kjer se bo v Subotici srečal s predstavniki hrvaške manjšine ter odprl nov center hrvaške manjšine v Srbiji. Svoj obisk je hrvaški premier začel v Sremski Mitrovici, kjer je srečal s predstavniki katoliške cerkve.

Predvideno ima srečanje s srbsko premierko Ano Brnabić, ne pa tudi srečanja s srbskim predsednikom Aleksandrom Vučićem. Brnabić je sicer aprila obiskala Zagreb.

Plenković je v Subotico pripotoval na povabilo predsednice Hrvaškega narodnega sveta Jasne Vojnić in predsednika Demokratske zveze Hrvatov v Vojvodini Tomislava Žigmanova, ki je tudi srbski minister za človekove in manjšinske pravice, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina. Po imenovanju Žigmanova na ministrski stolček so se odnosi med Zagrebom in Beogradom izboljšali.

Kot še poroča Hina, kljub otoplitvi odnosov med državama te še niso na takšni ravni, da bi se srečala tudi Plenković in srbski predsednik Vučić. Hrvaški zunanji minister Gordan Grlić Radman je ta teden namignil, da ni potrebe po srečanju, ki bi bilo samo sebi namen.

“Ni se problem srečati. Plenković in Vučić sta se srečala ob robu Davosa, ampak govorimo o vsebinskem srečanju, ki bo pripeljalo do nekega resnega dogovora in ne bo samo pitje kave,” je dejal.

Vse N1ajboljše: Kaj se dogaja v zakulisju N1?

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje