Hrvaški sabor zavrnil vse sklepe predsednika Milanovića

Svet 24. Jul 202313:45 0 komentarjev
zoran milanović
Hrvaški predsednik Zoran Milanović (Foto: PROFIMEDIA)

Hrvaški predsednik Zoran Milanović je pretekli teden prvič v zgodovini zahteval sklic izredne seje sabora. Tridnevno zasedanje se je v nedeljo končalo z zavrnitvijo vseh sklepov, ki so jih predlagali Milanović in opozicija. Hkrati so poslanci potrdili sklepe vladajoče večine, ki so med drugim predsednikovo zahtevo za sklic izredne seje označili kot nepotrebno.

Tridnevno zasedanje hrvaškega sabora, ki so ga sklicali na zahtevo predsednika države Zorana Milanovića, se je v nedeljo končalo z zavrnitvijo vseh sklepov, ki so jih predlagali Milanović in opozicija. Hkrati so poslanci potrdili sklepe vladajoče večine, ki so med drugim predsednikovo zahtevo za sklic izredne seje označili kot nepotrebno.

Milanović je prvi hrvaški predsednik, ki je zahteval sklic izredne seje sabora, k temu pa ga je pozvala opozicija. Predsednik države je s predlaganimi sklepi vladi želel naložiti, da najkasneje v 15 dneh sprejme vse potrebne ukrepe za zagotovitev delovanja sodstva in ugotovi, katere institucije in osebe so odgovorne za finančno škodo državnega podjetja Hrvatska elektroprivreda (Hep) zaradi izvajanja vladne uredbe.

Hep je zaradi vladne uredbe o odpravi motenj na domačem energetskem trgu moral kupovati zemeljski plin od družbe Ina, lastnika katere sta država in madžarska skupina Mol, po ceni 47,60 evra na megavatno uro. Ko so napolnili skladišča, so ga prodali naprej po ceni med enim centom in 34 evri na megavatno uro, pri čemer so nastale velike izgube.

Stavka v pravosodju traja že osem tednov

Stavka zaposlenih v pravosodju medtem poteka že osmi teden. Stavkajoči zahtevajo zvišanje plač za 400 evrov za nižje pravosodne uslužbence, ki zdaj prejmejo med 500 in 700 evrov mesečno.

Stavka po oceni Milanovića resno ogroža pravilno delovanje pravosodne veje oblasti, s tem pa stabilnost celotne državne oblasti.

Utrjena poslanska večina z vladajočo stranko HDZ na čelu je v 151-članskem saboru s 77 glasovi zavrnila Milanovićeve zahteve. Namesto tega so sprejeli več lastnih sklepov, s katerimi so izrazili prepričanje, da je bil predsednikov sklic seje nepotreben, saj da vlada ustrezno opravlja svoje naloge.

Koalicija: Predsednik razvrednotil delo poslancev, parlament in ustavo

Predsedniku, ki je nekdaj vodil zdaj opozicijski SDP, so očitali, da se je postavil na stran parlamentarne manjšine, s svojimi izjavami pa naj bi razvrednotil delo poslancev, parlament in ustavo.

V skladu s pričakovanji je večina zavrnila tudi vse predlagane sklepe opozicije.

Predsednik največje opozicijske stranke SDP Peđa Grbin se je ostro odzval na odločitve parlamentarne večine. “Današnji dan bo s sramotnimi črkami zapisan v zgodovino HDZ in njenih satelitov,” je povedal vodja leve sredine.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!