Hrvaški sodniki začeli belo stavko, pridružili so se jim državni tožilci

Svet 22. Jan 202416:00 0 komentarjev
Stavka na Hrvaškem
Foto: PROFIMEDIA

Hrvaški sodniki so začeli t. i. belo stavko, ki so se ji pridružili tudi tožilci. Zahtevajo višje plače in trajno zakonsko regulacijo statusa sodnikov. V tem času bodo sodniki prekinili vse sodne obravnave na prvi in drugi stopnji, razen v nujnih primerih, ko bi lahko nastala nepopravljiva škoda.

Hrvaški sodniki so danes začeli desetdnevno t. i. belo stavko, ki so se ji pridružili tudi državni tožilci.

Sodniki zahtevajo višje plače in trajno zakonsko regulacijo statusa sodnikov. Beli stavki se je po navedbah združenja hrvaških sodnikov (UHS) pridružilo več kot 80 odstotkov sodnikov. Resorni minister trdi, da je odziv veliko manjši.

Odziv sodnikov na belo stavko oz. opozorilne ukrepe je večji kot maja lani, so prepričani v UHS. V nekaterih mestih je po njihovih navedbah celo stoodstoten.

Hrvaški pravosodni minister Ivan Malenica je po drugi strani izjavil, da je odziv sodnikov in državnih tožilcev veliko slabši. Na sodiščih so danes odpovedali le 22 odstotkov obravnav, je po poročanju hrvaške tiskovne agencije Hina ocenil Malenica v izjavi za medije po sestavku vlade s predstavniki državnih sindikatov.

Sodniki so se za belo stavko odločili, ker vlada ni izpolnila njihovih zahtev iz maja lani. Trajala bo do 2. februarja, predčasno pa jo bodo prekinil, če bodo od vlade dobili sprejemljiv predlog za celovito rešitev statusa sodnikov in drugih pravosodnih uslužbencev.

Med tokratno belo stavko so sodniki prekinili vse sodne obravnave na prvi in drugi stopnji, razen v nujnih primerih, ko bi lahko nastala nepopravljiva škoda. V času trajanja opozorilnih ukrepov bodo vsi sodniki ves čas na delovnem mestu ter bodo opravljali druge naloge v okviru svoje sodniške funkcije.

Hrvaški sodniki zahtevajo letno usklajevanje osnovne plače s povprečno plačo, izdelavo sistema plačnih razredov in materialne pravice, kamor spada izplačilo božičnice, regresa in velikonočnega dodatka.

Povprečna neto plača sodnika prvostopenjskega sodišča s 40-letnim stažem je leta 2022 po podatkih UHS na primer znašala 1.858 evrov, lani pa 2.416 evrov, kar je za 558 evrov več. Povprečna neto plača sodnika drugostopenjskega sodišča s 25-letnim stažem je leta 2022 medtem znašala 2.216 evrov, leta 2023 pa 2.472 evrov, kar je za 256 evrov več.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!