Hrvati zaskrbljeni. Lahko novo pravilo Evrovizije ogrozi favorite?

Magazin 08. Maj 202411:38 6 komentarjev
Baby Lasagna
Hrvaški evrovizijski predstavnik Baby Lasagna (Foto: PROFIMEDIA)

13 finalistk Evrovizije mora odločitev, kdaj bodo nastopile v finalu, prepustiti producentom. Lahko to vpliva na končni vrstni red?

Hrvaške ljubitelje Evrovizije je zaskrbelo.

Po uvrstitvi njihovega izvajalca Baby Lasagne v sobotni finale so na uradnih straneh Evrovizije objavili, da bodo šele producenti izbrali, kdaj bo hrvaški predstavnik v soboto nastopil – v prvem ali drugem delu finala. Odločitev bo znana šele, ko bodo znani rezultati jutrišnjega drugega polfinalnega večera.

Zdaj se hrvaški mediji sprašujejo, ali ta odločitev lahko ogrozi uvrstitev hrvaške predstavnice, ki velja za eno od favoritk letošnje Evrovizije. “Kaj to pomeni? Se moramo bati, da boste škodovali največjim favoritom?”, “Bojim se, da to ni dobra stvar. Boljša bi bila naključna razvrstitev. Bo to vplivalo na končno uvrstitev?” se sprašujejo komentatorji na družbenih omrežjih po poročanju portala index.hr.

Poznavalci tekmovanja so namreč prepričani, da si gledalci bolje zapomnijo pesmi, ki nastopijo na začetku ali na koncu finala in posledično tudi glasujejo zanje. Odločitev producentov bi tako lahko vplivala na končni rezultat, menijo.

Potem ko se je sinoči v finale Evrovizije uvrstilo deset predstavnic, med njimi slovenska predstavnica Raiven s pesmijo Veronika, so na uradni strani in družbenih omrežjih Evrovizije objavili, kdaj bodo finalisti nastopili. V prvi polovici finala (pesmi od 1 do 13) bodo nastopili Irska, Litva in Luksemburg, v drugi polovici (pesmi od 14 do 26) pa Ciper, Finska in Slovenija. O nastopih Hrvaške, Srbije, Portugalske in Ukrajine pa bodo odločali producenti.

Evrovizija, finale. žrreb
Foto: Zajem zaslona/INSTAGRAM

Producenti bodo odločali za kar polovico tekmovalk

Da odločitvam producentov dajo večjo težo pri oblikovanju finalne oddaje Evrovizije, je novost, ki so jo uvedli letos.

V zadnjih letih so države, ki so se po polfinalnem tekmovanju uvrstile v finale, skupaj z “veliko peterico”, ki je tja avtomatsko uvrščena, naključno žrebale razpored v finalu. V bobnu sta bili dve opciji: “prva polovica” ali “druga polovica”. Nato pa so producenti odločili o dokončnem razporedu.

Letos so v boben za žrebanje finalne razvrstive opcijama “prva polovica” in “druga polovica” dodali še opcijo “odločitev producenta”. To pomeni, da predstavnice, ki pri naključnem žrebu iz bobna potegnejo opcijo “odločitev producenta”, producentom prepuščajo odočitev, v kateri del finala bodo uvrstili njihovo pesem.

Po novem lahko prvo polovico finala na žrebu izžreba največ 6 predstavnic, prav toliko drugo polovico, kar 13 (polovica vseh finalistk) pa bo odločitev moralo prepustiti izbiri producentov.

Svoje opcije so že v soboto izžrebale predstavnice “velike peterice” (Velike Britanije, Francije, Italije, Nemčije in Španije), včerajšnje finalistke (vključno s Slovenijo) so to storile takoj po polfinalni oddaji, deset uvrščenih izvajalcev iz drugega polfinala pa bo svoje možnosti izžrebalo jutri, v četrtek, 9. maja, po koncu oddaje v živo na TikTok profilu Evrovizije.

Po tri mesta v prvem oziroma drugem delu finala so tako zdaj zasedena, druga tri bodo znana jutri, prav tako še štiri predstavnice, o katerih bodo odločali producenti.

“Vsem izvajalcem želimo dati priložnost, da zasijejo”

Ustvarjalci Evrovizije so se za spremembo odločili, da bi tako v velikem finalu lahko vse pesmi izstopale, s čimer bi bil finale bolj razgiban.

Razlog za spremembo je, da imajo producenti šova še več možnosti, da vse pesmi v velikem finalu izstopajo in ustvarijo čim bolj razburljiv vrstni red. “Gre za to, da ustvarimo najboljši možni televizijski šov in da damo vsem izvajalcem priložnost, da zasijejo. V prejšnjih letih, ko smo žrebali samo prvo in drugo polovico, se je lahko zgodilo, da je veliko balad končalo v istem delu oddaje ali pa je bilo veliko favoritov izžrebanih za nastop v isti polovici. Če dodamo izbiro producenta, lahko ustvarimo še boljši pretok različnih tempov in še bolj razburljiv veliki finale,” je dejal Christer Björkman, letošnji producent tekmovanja.

Dokončni razpored nastopov v velikem finalu Evrovizije bo znan v zgodnjih jutranjih urah v petek, 10. maja, nato ga bodo razkrili na uradni spletni strani tekmovanja in družbenih medijih.

Vrstni red velikega finala je bil določen neposredno z naključnim žrebom do leta 2013, ko je Evrovizijo tako kot letos gostila Švedska v Malmöju.

Takrat je gostiteljska televizijska hiša SVT spremenila postopek in uvedla žrebanji za prvo ali drugo polovico, producenti oddaje pa so si nato prizadevali sestaviti vrstni red, ki je bil po njihovem mnenju za gledalce najbolj zanimiv. Ta oblika se je od takrat ohranjala vsako leto, uvedba opcije “odločitev producentov” v letošnjem letu pa je prva večja sprememba v več kot desetletju.

Ali lahko sprememba resnično vpliva na končni rezultat?

Da sprememba pravila ne bo vplivala na končno uvrstitev ali ogrozila favoritov, na uradni spletni strani Evrovizije skušajo podkrepiti s tem, da so objavili vrstni red zadnjih desetihih zmagovalcev Evrovizije z zaporedno številko njihovega nastopa v finalu.

2023: Švedska (9)

2022: Ukrajina (12)
2021: Italija (24)
2019: Nizozemska (12)
2018: Izrael (22)

2017: Portugalska (11)
2016: Ukrajina (21)
2015: Švedska (10)
2014: Avstrija (11)

2013: Danska (18)

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje