Hunta postavila ultimat francoskemu veleposlaniku: v dveh dneh mora iz Nigra

Svet 26. Avg 202311:47 5 komentarjev
Protesti v podporo vojaški hunti v Nigru
PROFIMEDIA

Pučisti, ki so v Nigru prevzeli oblast, so francoskemu veleposlaniku dali 48 ur, da zapusti državo. V Parizu odgovarjajo, da lahko odločitve o veleposlanikih sprejemajo le "legitimne izvoljene nigrske oblasti".

Vojaška hunta v Nigru, ki je julija prevzela oblast, je v luči vse slabših odnosov v petek francoskemu veleposlaniku dala na voljo 48 ur, da zapusti državo. Francija je že zavrnila ukaz, češ da ne priznava oblasti hunte.

Po nizu sovražnih izjav do nekdanje kolonialne sile je izjavo o francoskem veleposlaniku v petek podal zunanji minister, ki ga je nastavila vojska. Kot je navedel, se veleposlanik Sylvain Itte ni odzval vabilu na srečanje z njim, poročajo tuje tiskovne agencije.

Francoska vlada je hitro zavrnila ukaz in ponovila, da ne priznava avtoritete novih oblastnikov. “Pučisti nimajo pooblastil za takšno zahtevo,” je za francosko AFP sporočilo zunanje ministrstvo v Parizu in dodalo, da odločitve o tujih veleposlanikih lahko sprejemajo le “legitimne, izvoljene nigrske oblasti”.

Od vojaškega udara 26. julija so odnosi med oblastmi v Niameyju in več zahodnimi državami pa tudi z Združenjem zahodnoafriških držav (Ecowas) vse slabši. Ecowas je nedavno okrepil pritisk z grožnjo morebitnega vojaškega posredovanja v tej državi.

Francija ima v Nigru 1.500 vojakov, ki so pomagali strmoglavljenemu predsedniku Mohamedu Bazoumu v boju proti džihadistom, v državi aktivnim že leta.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje