Hutijevci trdijo, da so v Rdečem morju zadeli trgovsko ladjo ZDA

Svet 01. Feb 202407:58
Napad hutijevcev
Fotografija je simbolična (Foto: PROFIMEDIA)

Predstavniki uporniškega gibanja iz Jemna trdijo, da so v noči na četrtek v Rdečem morju zadeli trgovsko ladjo KOI, ki jo upravljajo ZDA. O eksploziji na krovu ene izmed ladij so bili obveščeni tudi v britanski pomorski družbi Ambrey, a še ni potrjeno, ali gre za isto ladjo.

Iz britanske pomorske družbe Ambrey so sporočili, da je po njihovih informacijah eksplozija odjeknila na krovu ladje, ki je plula južno od zaliva Aden ob jemenski obali. Imena ladje niso navedli, zato ni jasno, ali gre za isto plovilo.

Trditve jemenskih hutijevcev za zdaj tako ostajajo nepreverjene, poroča BBC. Uporniška skupina je sicer dejala, da naj bi zadela ladjo KOI, ki jo upravljajo ZDA.

Po poročanju tiskovne agencije Reuters gre za kontejnersko ladjo, ki pluje pod liberijsko zastavo, upravlja pa jo družba Oceonix Services. Ladijska flota omenjenega podjetja vključuje tudi naftni tanker Marlin Luanda, ki ga je v petek pozno zvečer poškodovala raketa iz Jemna.

Ameriške sile so v novih napadih na položaje hutijevcev v Jemnu ciljale deset dronov in kopensko nadzorno postajo. Obenem so glede na sporočilo osrednjega poveljstva sestrelile protiladijsko raketo in tri v Iranu izdelane drone. Brezpilotne letalnike in z njihovim upravljanjem povezan center na tleh so ameriške sile ciljale zgodaj davi, ker so predstavljali neposredno grožnjo trgovskim ladjam in plovilom ameriške mornarice v regiji, je v izjavi sporočilo osrednje poveljstvo.

“Ameriške in britanske ladje legitimne tarče”

“Vse ameriške in britanske ladje v Rdečem in Arabskem morju so legitimne tarče jemenskih oboroženih sil, vsaj dokler se nadaljuje ameriško-britanska agresija proti naši državi,” je ob nočnem napadu tudi sporočil tiskovni predstavnik hutijevcev Jahja Sarea.

S tem se je dotaknil obstreljevanj na skupine v Jemnu, s katerimi so se Velika Britanija in ZDA odzvale na napade hutijevcev v Rdečem morju. Obstreljevanja uporniške skupine iz Jemna so sledila zaostritvi odnosov med Izraelom in palestinskim gibanjem Hamas v Gazi 7. oktobra. Sprva so hutijevci trdili, da iz solidarnosti s Palestinci v Gazi napadajo le plovila, povezana z Izraelom. Kasneje pa so za legitimne tarče razglasili tudi ameriške in britanske ladje.

Napadi jemenske skupine na ladje v Rdečem morju so upočasnili mednarodno trgovino, kar se že pozna na dobavah. Prav tako so napadi vplivali na porast cen surove nafte.