Hvarski gostinec: “Ne razumem, zakaj se tako pritožujejo nad cenami”

Potovanja 15. Jul 202316:48 22 komentarjev
Hvar, restavracija, Hrvaška, Dalmacija, otok
Restavracija na glavnem trgu v Hvaru/PROFIMEDIA

Cene v Avstriji so višje od naših, čeprav tam nimajo glavne sezone, pravi hrvaški gostinec s Hvara. "Cena najboljših je po pravilu visoka," pa pravi direktorica lokalne turistične skupnosti.

Stalnica letošnje sezone je pritoževanje nad visokimi cenami v hrvaškem primorju, ki so odletele v nebo.

Zdaj pa se je javil gostinec, lastnik restavracije na Hvaru, piše nova.rs, ki povzema Slobodno Dalmacijo. Neimenovani Hvarčan pripoveduje, da je bil njegov prijatelj v začetku tega meseca v avstrijskem Lechu, sicer znanem smučarskem središču, ki pa je popularno tudi poleti, ko se mnogi pred vročino zatečejo v hribe.

Tam je prijatelj za mešano pico plačal 18,90 evra, tiramisu ga je stal 6,20 evra, jabolčni sok pa 3,50 evra. “Treba je torej pogledati tudi, kakšne so cene v drugih državah. Od nas so dražji, čeprav trenutno, glede na njihov geografski položaj, nimajo glavne sezone,” pravi omenjeni gostinec. “Na našem otoku lahko v lokalih najdete tiramisu že za 3,50 evra, tudi sokove. Pice pa so veliko cenejše, pa ne razumem, zakaj se pritožujejo, ko pridejo k nam na morje,” dodaja.

“Cena najboljših je po pravilu visoka”

“Hvar se zaradi svojega položaja, kvalitete uslug, pa tudi zaradi dejstva, da je prepoznavna turistična znamka na mednarodnem tržišču, skupaj z Dubrovnikom, razlikuje od ostalih mest na Hrvaškem.

Cene so, glede na lansko leto, če govorimo o namestitvah in izvenpenzionskih uslugah, 10 do največ 15 odstotkov višje. Razloge za to pa lahko najdemo v inflaciji, uvedbi evra, pa tudi dejstvu, da so se cene povišale v vseh segmentih, stroških poslovanja, nabave, delovne sile … ,” je povedala Iva Belaj Šantić, direktorica Turistične skupnosti mesta Hvar. Po njenih besedah so kvaliteta in stroški na otoku različni, tako da je težko pričakovati, da bodo cene povsod tudi enake, prav tako kot je težko pričakovati, da bi za kavo, pico in namestitev enako plačali v Benetkah kot v letovišču Lido di Jesolo ali Trbižu.

“Pred samo tednom dni ste na cenikih v strogem središču Hvara lahko našli lignje na žaru po ceni od 20,5 do 23 evrov, jagnječji kotlet od 24 do 32 evrov, pico od 11 do 18 evrov, burger od 15 do 22 evrov, veliko pivo od pet do šest evrov, espresso od 1,80 do tri evre in kavo z mlekom od 2,20 do štiri evre,” je še dodala Belaj Šantić in opomnila, da Hvar nikoli ni bil in tudi ne želi biti povprečen, ampak najboljši – cena najboljših pa je po pravilu visoka.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje