Iran iz zapora izpustil diplomata EU v zameno za na Švedskem zaprtega Iranca

Svet 15. Jun 202420:29 0 komentarjev
Johan Floderus
Foto: PROFIMEDIA

V izmenjavi zapornikov s Švedsko je Iran izpustil dva švedska državljana, med njimi diplomata EU, Švedska pa Iranca, obsojenega na dosmrtni zapor.

V okviru izmenjave zapornikov je Iran izpustil dva švedska državljana, vključno z diplomatom EU Johanom Floderusom, je danes naznanil švedski premier Ulf Kristersson.

V zameno je Švedska izpustila iranskega državljana, ki je pri njih prestajal dosmrtno zaporno kazen.

Johan Floderus, ki je bil v Iranu priprt od aprila 2022 in mu je zaradi obtožb vohunjenja grozila smrtna kazen, in Saed Azizi, ki so ga iranske oblasti aretirale novembra 2023, sta na poti na Švedsko, kjer ju pričakujejo njuni svojci, je sporočil Kristersson.

Istočasno je tudi Teheran javil, da je bil na svobodo izpuščen 62-letni Hamid Nuri, nekdanji zaporniški uradnik, ki je bil na Švedskem zaradi sodelovanja v množičnih usmrtitvah v Iranu leta 1988 obsojen na dosmrtni zapor. Tudi on je na poti v svojo domovino.

Aktivisti kritični: “Napačno sporočilo Iranu.”

Kristersson je še sporočil, da sta bila Floderus in Azizi za Iran v “cinični igri pogajanj” s ciljem izpustitve Nurija le kmeta na šahovnici.

“Kot premier imam posebno odgovornost za varnost švedskih državljanov. Vlada je zato skupaj s švedsko varnostno službo, ki se je pogajala z Iranom, neumorno delala na tej temi,” je zapisal.

Dodal je še, da je bilo vseskozi jasno, da bo operacija terjala težke odločitve, ki so jih sedaj sprejeli.

So pa bili do te odločitve danes kritični aktivisti in iranska opozicijska v izgnanstvu, češ da je izpustitev Nurija sramotna.

V Iranu prepovedana skupina Nacionalni svet iranskega upora je menila, da bo to le le spodbudilo iranske oblasti k okrepitvi “terorizma, zajemanja talcev in izsiljevanja”.

Aktivisti obtožujejo iranske oblasti, da so v svojih zaporih leta 1988 usmrtile na tisoče disidentov. Med tistimi, ki naj bi pri tem sodelovali, je bil tudi nekdanji iranski predsednik Ebrahim Raisi, ki je minuli mesec umrl v strmoglavljenju helikopterja.

Nevladna skupina Iran Human Rights s sedežem na Norveškem je menila, da je sporočilo Nurijeve osvoboditve iranskemu režimu, da “ne glede na to, kakšne zločine boste zagrešili, bomo sodelovali z vami”. Ta odločitev pa naj bi še naprej ogrožala državljane zahodnih držav, ki potujejo v Iran in sosednje države, meni skupina.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!