Iran naj bi samovoljno pridržal švedskega državljana

Svet 04. Sep 202320:01 1 komentar
Iranski policist pred švedskim veleposlaništvom
Iranski policist pred švedskim veleposlaništvom (PROFIMEDIA)

V Iranu naj bi imeli od aprila lani v pridržanju švedskega državljana. Po navedbah medijev naj bi bil zaposlen v diplomatski službi EU. Iranske oblasti so ga po mnenju švedskega zunanjega ministrstva pridržale samovoljno.

Švedska je iranske oblasti pozvala, naj izpustijo švedskega državljana, ki so ga po navedbah Stockholma aprila lani samovoljno pridržali v islamski republiki. Po navedbah ameriškega časnika New York Times gre za 33-letnega Johana Floderusa, zaposlenega v diplomatski službi EU. Stockholm in Bruselj identitete pripornika sicer nista potrdila.

“Švedski državljan – moški v tridesetih letih – je bil aprila 2022 pridržan v Iranu. Ministrstvo za zunanje zadeve in švedsko veleposlaništvo v Teheranu se zelo intenzivno ukvarjata s tem primerom,” je za francosko tiskovno agencijo AFP sporočilo švedsko zunanje ministrstvo in dodalo, da so iranske oblasti moškega pridržale samovoljno.

New York Times je moškega identificiral kot 33-letnega Johana Floderusa, zaposlenega v diplomatski službi EU, vendar Švedska in EU njegove identitete nista potrdila. Iranske oblasti naj bi Floderusa po navedbah ameriškega časnika aretirale 17. aprila lani na letališču v Teheranu, ko je po “zasebnem turističnem potovanju” v islamsko republiko želel zapustiti državo.

Iz Bruslja so glede pridržanja Šveda sporočili le, da so seznanjeni z njegovim primerom in da ga pozorno spremljajo, pri čemer “tesno sodelujejo” s švedskimi organi, poroča AFP. “Ta primer je treba obravnavati tudi v kontekstu naraščajočega števila samovoljnih pridržanj državljanov EU,” je še dodal tiskovni predstavnik Evropske komisije.

V zadnjem času je več zahodnih držav obsodilo Iran zaradi izvajanja t. i. diplomacije talcev, s katero želi doseči izpustitev lastnih državljanov, zaprtih v kateri od evropskih držav ali v ZDA.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje