Iranski predsednik napovedal odločno ukrepanje proti protestnikom

Svet 25. Sep 202213:41 1 komentar
protesti hijab
Profimedia

Iranski predsednik Ebrahim Raisi je obljubil "odločno ukrepanje proti nasprotnikom varnosti in miru v državi", s čimer je mislil na val protestov, ki državo pretresajo od smrti 22-letne Mahse Amini v priporu moralne policije.

Iranski predsednik Ebrahim Raisi je obljubil “odločno ukrepanje proti nasprotnikom varnosti in miru v državi”, s čimer je mislil na val protestov, ki državo pretresajo od smrti 22-letne Mahse Amini v priporu moralne policije. Uradno število smrtnih žrtev med protesti je medtem naraslo na 41, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Raisi je proteste označil za nemire in pozval k “odločnemu ukrepanju proti nasprotnikom varnosti in miru v državi in med ljudmi”. To je sporočil po tem, ko se je v soboto po telefonu pogovarjal s svojci enega od policistov, ki je umrl med zatiranjem protestov v mestu Mašhad.

Po zadnjih uradnih podatkih je v protestnih umrlo najmanj 41 ljudi, večinoma protestnikov, nekaj pa tudi pripadnikov varnostnih sil. Skupine za človekove pravice sicer trdijo, da je dejanska številka veliko višja.

Iran pretresa ulično nasilje, odkar je 13. septembra v policijskem pridržanju umrla Mahsa Amini, ki jo je pred tem aretirala moralna policija zaradi domnevno neprimernega nošenja islamske naglavne rute hidžab. Aktivisti trdijo, da je umrla zaradi udarca v glavo, medtem ko policija zavrača krivdo za njeno smrt in zanika, da bi jo pretepali ali z njo slabo ravnali. Po navedbah iranskih oblasti preiskava smrti 22-letnice sicer še poteka.

V več kot tednu dni protestov v podporo ubiti in proti strogim islamskim pravilom oblačenja je iranska policija samo v provinci Guilan aretirala 739 protestnikov, med njimi 60 žensk.

V petek se je medtem na tisoče ljudi zbralo tudi na vladno podprtih shodih za hidžab oziroma proti “neprimernemu nošenju islamske naglavne rute”. Shodi so potekali v prestolnici Teheran in več drugih mestih, med drugim v Isfahanu, Tabrizu, Qomu in Ahvazu.

Protesti proti ravnanju iranskih oblasti potekajo tudi v več mestih po svetu:

Profimedia, Pariz
Profimedia, Pariz
Profimedia, Atene
Profimedia, Hamburg
Profimedia, Washington
Profimedia, Kopenhagen

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje