Italijanski mafijec želi iz zapora doseči zaseg knjige Roberta Saviana

Svet 29. Jan 202315:04 > 15:08 0 komentarjev
Roberto Saviano
Roberto Saviano, Foto: PROFIMEDIA

Obsojeni sicilijanski mafijec Giuseppe Graviano je vložil tožbo zaradi domnevnega obrekovanja italijanskega pisca in novinarja Roberta Saviana, enega najbolj znanih piscev o italijanski mafiji. Graviano trdi, da je v knjigi o mafiji več netočnosti, najbolj pa ga zmotilo navajanje njegovega vzdevka in pojasnjevanje, kaj pomeni.

Giuseppe Graviano prestaja dosmrtno zaporno kazen v strogo varovanem zaporu.

Pretekli teden je vložil zahtevo, naj sodišče odredi zaseg vseh izvodov knjig avtorja Roberta Saviana, ki je napisal več knjig o delovanju in podrobnostih mafije, poroča Guardian. Najbolj znani sta Gomora in Solo è il coraggio, ki opisuje življenja umorjenega sodnika Giovannija Falconeja.

Graviana so v knjigi o Falconeju zmotile, kot pravi, netočnosti, zato je na tožilstvo v Trentu naslovil zahtevo, da iz vseh italijanskih knjigarn umaknejo knjige Saviana.

Avtor knjig o mafiji živi pod policijskim varstvom, saj so mu zaradi razkrivanja mafijskih skrivnosti že večkrat grozili s smrtjo.

Obsojenega mafijca je najbolj zmotilo navajanje njegovega vzdevka – “mati narava”. Saviano je v knjigi zapisal, da se ga je prijel, ker je imel moč podeliti ali vzeti življenje, mafijski šef pa na drugi strani trdi, da si ga je prislužil, ker je bilo zelo altruističen.

59-letni Graviano je po mnenju sodnikov bil eden od organizatorjev bombnih napadov v Milanu, Rimu in Firencah leta 1993, skupaj z Matteom Messino Denarom. Ta je veljal za vodjo sicilijanske Cose Nostre in so ga po 30 letih bega aretirali v sredini januarja.

Preberite še: Kdo je mafijec, ki ga je iskala vsa Italija, in kaj vse ima na vesti

“Gravianova zahteva je dokaz, da se moč ustrahovanja mafije nikoli ne konča. Čeprav se zdi čudno, se mafijci ne bojijo, da bi kdo pisal o njih, ampak se bojijo, kako pišejo o njih,” se je na poziv Graviana odzval pisatelj Saviano, ki je od leta 2006, ko je izdal knjigo Gomora, pod policijskim varstvom.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!