Kdo je mafijec, ki ga je iskala vsa Italija, in kaj vse ima na vesti

Svet 19. Jan 202307:26 0 komentarjev
Policija v Palermu prijela mafijskega šefa Matteo Messina Denaro.
Carabinieri/Handout via REUTERS

V Palermu je ta teden odmevalo prijetje Mattea Messine Denara, šefa mafijske organizacije Cosa Nostra. Mafijec, ki so ga varnostni organi iskali 30 let, je bil zaradi okrutnih umorov, ki jih je Cosa Nostra izvedla pod njegovim vodstvom, ena najbolj iskanih oseb v Italiji. V mafijsko delovanje je bil vpleten od rojstva.

“Imenujem se Matteo Messina Denaro,” je karabinjerju v obkoljeni zasebni bolnišnici v Palermu dejal starejši gospod. S temi besedami se je v ponedeljek končalo 30-letno iskanje najbolj iskanega mafijca v Italiji. V medijih so hitro zakrožili posnetki ostarelega šefa zloglasne kriminalne organizacije Cosa Nostra, ki ga v lisicah peljejo v policijski avtomobil.

Posebne enote karabinjerjev so ga odpeljale na letališče, od koder je z vojaškim letalom odletel v Pescaro. Po poročanju Rai News je Messina Denaro, ki je bil med begom v odsotnosti večkrat obsojen na dosmrtni zapor, trenutno v zaporu v mestu L’Aquila.

Takoj ko so policijska vozila odpeljala, je na ulici Palerma zavladalo veselje. Pripadniki posebne policijske enote so se še zamaskirani in oblečeni v neprebojne jopiče objemali. Mimoidoči so se karabinjerjem glasno zahvaljevali in jim vidno ganjeni stiskali roke. Še isti dan so v mestu potekali shodi v zahvalo policistom. Prijetja mafijskega šefa so se veselili tudi na ulicah Castelvetrana, kjer se je Messina Denaro rodil leta 1962.

Po čestitkah celotnega državnega vrha in veselju na ulicah se je zdelo, da je Italijanom močno odleglo. Številni okrutni zločini, v katere je bila pod vodstvom Messine Denara vpletena Cosa Nostra, tudi po več desetletjih niso utonili v pozabo. V posle raznih mafijskih družb je bil prek  očeta vpleten od rojstva. Kot poročajo italijanski mediji, je bil tesen zaveznik njegovega očeta tudi Salvatore Toto Riina, s katerim je kasneje sodeloval tudi Matteo.

Dvojica je leta 1992 skupaj z Bernardom Provenzanom in drugimi vodji mafijskih organizacij izvedla dva atentata, ki sta odmevala po vsem svetu. Na sicilijanski avtocesti je 23. maja odjeknila močna eksplozija, ki je uničila spremstvo treh avtomobilov. V enem od njih je sedel tožilec in glavni borec proti mafiji v tistem času Giovanni Falcone. Silovita eksplozija je ubila tudi njegovo ženo in tri policiste, ki so ga varovali.

Manj kot dva meseca za tem so mafijski šefi napadli še Falconejevega pomočnika Paola Borsellina. Ta je v Palermu s policijskim spremstvom odhajal iz hiše, v kateri sta živeli njegova sestra in mama. Ko je šel mimo parkiranega avtomobila, je ta eksplodiral in ob Borsellinu ubil še pet policijskih spremljevalcev.

V začetku devetdesetih let prejšnjega stoletja pa so bili tarča mafijskih organizacij ne le državni uradniki in predstavniki policije. Maja 1993 so mafijski šefi, med katerimi so bili Toto Riina, Messina Denaro in Provenzano, odobrili napad na televizijskega voditelja in novinarja Maurizia Costanza, ki je bil odkrit nasprotnik mafije. Kot piše tiskovna agencija Ansa, je skupina ljudi, zadolžena za izvedbo atentata, prišla v Rim in ob poti, po kateri se je Costanzo običajno vozil, parkirala avtomobil bombo. Ta je sicer eksplodirala prepozno in televizijski voditelj je napad preživel.

Kot je Costanzo v ponedeljek povedal za italijansko tiskovno agencijo, so ga ob novici, da so prijeli Mattea Messino Denara, prevzela čustva. “To je dokaz, da je država zmagala in se s kriminalci ni pogajala. Velika zahvala gre predvsem karabinjerjem,” je povedal voditelj ene najbolj priljubljenih televizijskih oddaj v Italiji.

Atentat na Giovannija Falconeja Atentat na Giovannija Falconeja
Atentat na Giovannija Falconeja (PROFIMEDIA)
Atentat na Giovannija Falconeja Atentat na Giovannija Falconeja
Atentat na Giovannija Falconeja (PROFIMEDIA)
Atentat na Paola Borsellina Atentat na Paola Borsellina
Atentat na Paola Borsellina (PROFIMEDIA)
Atentat na Paola Borsellina Atentat na Paola Borsellina
Atentat na Paola Borsellina (PROFIMEDIA)
Mafijski bombni napad v Milanu leta 1993 Mafijski bombni napad v Milanu leta 1993
Posledice po mafijskem bombnem napadu v Milanu leta 1993 (PROFIMEDIA)
Mafijski bombni napad v Milanu leta 1993 Mafijski bombni napad v Milanu leta 1993
Posledice po mafijskem bombnem napadu v Milanu leta 1993 (PROFIMEDIA)

Po neuspelem atentatu so se mafijski bombni napadi nadaljevali. Messina Denaro je bil med organizatorji, ko so avtomobili, napolnjeni z eksplozivom, v številnih detonacijah ubili ter ranili več deset ljudi v Rimu, Firencah in Milanu. Po tej akciji je mafijski šef, znan tudi pod imenom Diabolik, začel svoje življenje na begu. Kot piše portal Wired, je, preden je izginil, takratni ženi pustil sporočilo: “Želeli me bodo naslikati kot hudiča, vendar so to vse laži.”

Svoj vpliv je ohranil tudi na begu. Matteo je imel močno mrežo s številnimi podjetniki v gospodarstvu in drugih sektorjih. Kot je pokazala raziskava časopisa La Via Libera, je imel Messina Denaro povezave in finančne koristi v gradbeništvu, turistični in hotelirski dejavnosti, pa tudi v energetskem sektorju. Eno od njegovih podjetij je bilo povezano celo s trgovcem Despar.

Da bi utišal skesanca, je naročil ugrabitev njegovega sina

Pod vodstvom šefa Cose Nostre so leta 1993 izvedli še eno akcijo, ki je pretresla Italijo. Član te kriminalne združbe je namreč preoblečen v policista ugrabil otroka. Šlo je za sina Santina Di Mattea, ki je bil po poročanju agencije Ansa eden od skesancev in je na sodišču pričal proti mafiji. Mafija je z ugrabitvijo njegovega 12-letnega sina Giuseppeja pritiskala, naj svoja pričanja umakne. Vendar je Santino vztrajal, člani Cose Nostre pa so ugrabljenega sina leta 1996 ubili. Njegovo truplo so, zato da ga preiskovalci ne bi našli, raztopili v kislini.

Ko je bil Matteo Messina Denaro na begu, je policija prijela njegova zaveznika Tota Riino in Provenzana, oba pa sta v zaporu umrla. Zadnja leta pred prijetjem je Denaro, kot kaže, preživel v različnih skrivališčih. Dve so preiskovalci že odkrili v kraju Campobello di Mazara.

Odkrili skrivališče Matteo Messina Denaro, v bližini Palerma
PROFIMEDIA

Messina Denaro je imel v zadnjem času težave z zdravjem, saj so mu leta 2021 odkrili raka na črevesju. Kot poroča tiskovna agencija Ansa, je bil pod imenom Andrea Bonafede, ki ga je za plačilo prevzel od svojega znanca, operiran, na zasebno kliniko v Palermu pa je hodil na kemoterapijo. Prav tam so ga v ponedeljek prijeli policisti, ki so po akciji povedali, da se najbolj iskani mafijski šef prijetju ni upiral.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!