Italijanski zunanji minister znova o podaljšanju nadzora na meji s Slovenijo

Slovenija 07. Maj 202422:42 3 komentarji
Italijanski nadzor na meji s Slovenijo v Rožni Dolini
Italijanski nadzor na meji s Slovenijo v Rožni Dolini (Foto: PROFIOMEDIA)

"Razmišljamo, da bi zaprosili za podaljšanje nadzora na meji zaradi napetega vzdušja na Bližnjem vzhodu," je v Gorici dejal italijanski zunanji minister Antonio Tajani. Podaljšanje obmejnega nadzora je tako na italijansko-slovenski meji vse bolj verjetno, po napovedih vladnih predstavnikov pa bi temu sledilo podaljšanje slovenskega nadzora na meji s Hrvaško in Madžarsko.

Italijanski zunanji minister Antonio Tajani je v Gorici ponovil, da Italija razmišlja o podaljšanju nadzora na meji s Slovenijo. “Razmišljamo, da bi zaprosili za podaljšanje nadzora na meji zaradi napetega vzdušja, ki vlada na Bližnjem vzhodu, in seveda ne zaradi odnosov s Slovenijo in Hrvaško, ki so odlični,” je dejal, poroča Primorski dnevnik.

“Zagotoviti moramo varnost državljanov tako Italije kot Evrope, saj obstaja možnost, da bi skupaj z begunci k nam prišli tudi teroristi,” je dejal Tajani, ki se je v Gorici mudil na predstavitvi znamke in filatelističnega kompleta, izdanega ob 20-letnici vstopa Slovenije v Evropsko unijo.

Poudaril je, da želijo povzročiti čim manj težav tako čezmejnim delavcem kot vsem, ki dnevno prečkajo mejo. “Poskrbeli bomo, da bodo imeli poseben koridor za prečkanje meje, kakorkoli se že sedaj dogaja, da krajevno prebivalstvo nima večjih težav,” je še povedal Tajani.

Italijanski zunanji minister, ki sicer ni pristojen za policijske zadeve, je možnost podaljšanja obmejnega nadzora in celo zaprosilo Sloveniji za začasno prekinitev schengenskega sporazuma napovedal že minuli konec tedna. S slovenskega notranjega ministrstva so nato v ponedeljek sporočili, da uradnega obvestila italijanskega notranjega ministrstva o podaljšanju nadzora na italijansko-slovenski meji niso prejeli.

Za tem se je na omrežju X oglasila še slovenska vlada, ki je posredovala pojasnilo državnega sekretarja za mednarodne zadeve ter nacionalno in mednarodno varnost v premierjevem kabinetu Vojka Volka. Ta je dejal, da pristojni organi v Sloveniji, ki sodelujejo s sosednjimi in evropskimi, podatkov o prehodu teroristov preko Slovenije ne potrjujejo. “Pričakujemo pa, da bo Italija znova za šest mesecev podaljšala veljavnost uvedbe notranjega nadzora na meji s Slovenijo. V tem primeru bo tako kot doslej sledil odziv Slovenije s podaljšanjem notranjega nadzora na mejah s Hrvaško in Madžarsko,” je napovedal Volk.

Začasni nadzor na mejah z Italijo, Hrvaško in Madžarsko so države uvedle oktobra lani.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje